AvtomobilizemNovice

Zakaj je dirkalnik v F1 tako težko zapeljati vzvratno?

VIDEO: Tudi izkušeni Hamilton ni našel vzvratne prestave v hipu.

Ljubitelji karavane F1 smo bili navdušeni nad nedavno dirko pri zahodnih sosedih. Na stezi v Imoli se je odvijala velika nagrada Emilia Romagna 2021, ki je zahvaljujoč vremenu in legendarni stezi postregla s pravo poslastico. Nekaj smole je vsled vremena imel sedemkratni svetovni prvak Lewis Hamilton, ki je zaradi mokre podlage zdrsnil iz zavoja in s svojim dirkalnikom pristal v pesku. Nas je najbolj presenetilo dejstvo, da je potreboval kar 40 sekund, da je spravil dirkalnik v vzvratno prestavo in se odpeljal v bokse na popravilo poškodovanega sprednjega desnega krilca. Več v spodnjem videu.

 

Vendar zakaj je potreboval »celo večnost«, da je izvedel pravzaprav enostaven manever? Odgovor je sila enostaven – ker se vzvratna prestava uporablja izredno redko, celo šele vsakih nekaj let, zato marsikateri dirkač »zmrzne« ob iskanju vklopa vzvratnega mehanizma. Mi smo to pri serijskih vozilih vsakodnevno reč malce raziskali in ugotovili zanimiva dejstva. Recimo to, da jih nekoč dirkalniki sploh niso imeli, vendar jih je FIA zaradi varnosti vzvratno prestavo kasneje dodala v pravila oziroma pogoje tekmovanja. Ker želijo inženirji izgubiti vsak gram odvečne mase je mehanizem praviloma zelo skromen in pomaknjen na mesto, kjer skrbi za masno uravnoteženost dirkalnika. Tudi vklop vzvratne prestave zna biti posledično svojevrsten, kar pri Mercedesu vklopijo z nekajsekundnim držanjem tipke za nevtralno prestavo. Vzvratne tipke pač ni.

V kolikor vam dirkalnik vendarle uspe spraviti v vzvratno vožnjo, pa je le-ta močno otežena. Skromna stranska ogledala in nezmožnost pogleda nazaj so že poskrbela za kak manjši incident ob oziroma na stezi. Mi smo za demonstracijo »kako ne izvajati« izbrali trk Ricciarda in Kvyata na veliki nagradi Azerbajdžana 2019 v Bakuju. Menite, da bi se vi odrezali bolje?

Blaž Likovič
foto: YT

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button