AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Zakaj bi pa vi kupili rabljeno vozilo?

Kratka anketa na temo rabljenih vozil.

Nakup rabljenega vozila je navadno povezan z nižjimi stroški kot če bi kupili novega. Prodaja »utečenih« jeklenih konjičkov na Starem kontinentu cveti, in zakaj je temu tako, so preverili v manjši raziskavi, ki je obsegala zahodno-evropske države. Pri tem so kupce povprašali predvsem po razlogih za odločitev o nakupu rabljenega avtomobila.

Več kot polovica (58 %) jih je navedla prihranek denarja v primerjavi z nakupom novega vozila, kar je v dobi draginje precej pomemben faktor. Za rabljeno vozilo bi se odločilo več žensk (63 %) kot moških (53 %). Raziskava je prav tako pokazala, da bi štirje od desetih anketirancev raje kupili avto, ki je že imel enega ali več prejšnjih lastnikov, da bi se izognili začetni izgubi vrednosti, ki je pogosto povezana z nakupom povsem novega avtomobila. Tretjina vprašanih (32 %) je dejala, da je ponudba rabljenih vozil precejšnja, medtem ko je petina med razloge za nakup rabljenega vozila navedla izogib čakanju na izdelavo in dostavo njihovega novega vozila, ki bi bil prilagojen njihovi izbiri. Glede nakupa pri podjetjih ali zasebnih prodajalcih je delež približno enak, saj jih je polovica odvrnila, da bi se raje oglasila v prodajnih salonih, pri katerih bi imeli dodaten občutek varnosti glede celotnega procesa nakupa rabljenega vozila. Pri tem jih je 34 % navedlo, da jih dodatno stimulira sicer kratkotrajna garancija prodajalcev, ki bi lahko preprečila nakup »mačka v žaklju«.

Kaj pa pogon? Med vprašanimi, ki bi se letos odločili za nakup rabljenega avtomobila, bi prevladujoča večina (46 %) kupila bencinski model. Približno četrtina (26 %) bi izbrala hibrid, sledi dizelski pogon (17 %), medtem ko bi šele vsak deseti (10 %) želel sesti za volan električnega vozila.

Blaž Likovič
foto: NP

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button