AvtomobilizemNovice

Zagato Mostro Barchetta: Sedem let po kupeju tudi brez strehe

Prečudovita italijanska mojstrovina z Maseratijevim motorjem še kot Barchetta.

Sedem let po razkritju kupejevske različice Mostra, so italijanski karoseristi Zagato, končno uspeli izdelati nadaljevanko. Mostro Barchetta je unikatna mojstrovina na štirih kolesih, za katero so navdih našli pri avtomobilu legendarnega Sir Stirling Moss, imenovanega Monster (pošast).

Govorimo o Maseratiju 450S Coupe Zagato, ki je pod dolgim pokrovom motorja skrival zverino trizobov in enako pot so ubrali pri novi Barchetti. Srečni kupci z debelo denarnico bodo lahko namreč izbirali med klasičnim 4,2-litrskim V8 s 420 KM ali sodobnim 3-litrskim twin-turbo V6 »Nettuno«, kot ga najdemo v najnovejšem superšportniku MC20.

Maseratijev agregat je nameščen v nosu MonoCell šasije iz ogljikovih vlaken, a je zaradi idealne razporeditve mase v razmerju 50:50, pomaknjen povsem proti kabini. Povezan je s šeststopenjskim sekvenčnim menjalnikom dirkaškega pedigreja, ki moč prenaša za zadnji kolesni par. Z uporabo dragih in lahkotnih materialov, so maso avtomobila spravili na samo 1.200 kilogramov.

Kljub elegantni zunanjosti privlačnih linij, je Mostro Barchetta pod površjem čistokrven športnik, z dirkaškim vzmetenjem z dvokrilnim vpetjem (double-wishbone), zajetnimi AP Racing zavorami in 19-palčnimi platišči s centralnim zaklepom. Za čudovit dizajn karoserije je zaslužen Norihiko Harada, vodja oblikovanja pri hiši Zagato, ki želel ustvariti skorajšnjo reinkarnacijo modela 450S iz leta 1957.

»Za poimenovanje projekta smo se odločili po prvem odzivu Stirlinga Mossa, ki je ob pogledu na Maserati Coupe dejal ‘lep kot pošast’,« pojasnjuje Andrea Zagato. Seveda vse zgoraj našteto za seboj potegne številne zaplete, saj takšnih ročno izdelanih umetnin ni mogoče pripraviti v večjem številu, zato jih bo le 5, vsak zasnovan po želji stranke.

Žiga Kolman
foto: Zagato

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button