AvtomobilizemNovice

Za praznike bo grmelo: Ford objavlja zmogljivosti novega Mustanga

Najmočnejšem atmosferskem V8 Coyote bo delal družbo najmočnejši štirivaljni EcoBoost.

O novi generaciji Mustanga smo že pisali, a takrat so manjkali podrobnejši podatki o pogonskih sklopih, natančneje njihova zmogljivost. Vrh trenutne postave bo vodil model Dark Horse z najmočnejšim 5-litrskim atmosferskim »Coyote« V8 motorjem, ki z edinstveno zasnovo četrte generacije zagotavlja 507 konjskih moči in 567 Nm navora. Z večjo konjenico postavljajo nova merila na cesti in stezi, hkrati je takšen Mustang najmočnejši brez dodatka Shelby doslej.

Med največje posodobitve zaslužne za doseganje novih standardov so nova uravnotežena ročična gred in kovane batne ojnice, ki omogočajo večji tlak v valjih. Mustang Dark Horse ima tudi okrepljene odmične gredi za večjo vzdržljivosti, prav tako se po novem zvrti vse do pri 7.500 vrtljajev na minuto. Z razpoložljivim aktivnim izpušnim sistemom lahko kupe in kabriolet Mustang GT razvijeta 487 KM in 566 Nm navora. Poleg povečanja moči, nastavljiv izpušni sistem po želji zagotavlja globok zvok ali pa povsem utiša rohnenje osemvaljnika.

Kupce standardnega Mustanga GT bo še vedno razvajalo 480 KM in 562 Nm navora, kar sta največji številki pri običajnem GT-ju v zgodovini. Seveda GT ne predstavlja vstopnice, ta vloga ponovno pripada Mustangu EcoBoost s povsem novim 2,3-litrskim prisilno polnjenim štirivaljnim motorjem, ki proizvede 319 KM in 474 Nm navora. Mustang EcoBoost je tudi na voljo z doplačljivim izpušnim sistemom z aktivnimi loputami, ki poudari zvočno noto turbine. Vse izvedenke novega Mustanga so lahko opremljene s šeststopenjskim ročnim ali 10-stopenjskim samodejnim menjalnikom.

Žiga Kolman
foto: Ford

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button