AvtomobilizemNovice

Za ogromno masko se kriva novi Lexus LX600

V Evropo ga ne bo, za Američane pa bo predstavljal premijsko alternativo Land Cruiserju.

Toyota je v začetku  letošnjega leta razkrila popolnoma novega Land Cruiserja 300, sedaj premijska veja japonske znamke predstavlja luksuzno različico pod imenom Lexus LX600.

Če ste mislili, da si le BMW-jevi oblikovalci drznejo izdelati nesramno veliko masko avtomobila, potem so Lexusovi oblikovalci prevzeli vodstvo v tej kategoriji, saj je skoraj celoten sprednji del LX600 ena sama maska. Po njihovih besedah LX združuje atletsko zmogljivost, dostopno uporabnost in osupljivo lepoto, vse skupaj pa naj bi v celoto povezala maska iz sedmih plavajočih elementov združenih v elegantno celoto. No, če oni tako pravijo, kaj naj porečemo mi?

Kakorkoli, kot smo že prej omenili, bomo takšnega Lexusa stežka opazili na evropskih cestah, kajti prodaja tu ne bo stekla. Sicer je LX600 zasnovan na popolnoma enaki GA-F platformi kot Toyota Land Cruiser, ki prinaša 20 odstotkov povečano togost in obenem 200 kilogramsko shujšanje v primerjavi s prejšnjo generacijo. Pod ogromnim motornim okrovom domuje enak 415 konjski 3,5-litrski V6 podprt z dvema turbopolnilnikoma, povezan z 10-stopenjskim samodejnim menjalnikom in štirikolesnim pogonom.

Od sorodne Toyote se ne umika le pri drznem oblikovanju, največji korak naprej je vrhunsko zasnovana prestižna notranjost, uradno imenovana Ultra Luxury, ki prinaša štirisedežno razporeditev z udobnima nastavljivima sedežema v drugi vrsti. Med obilico usnja se znajdejo številni zasloni, že na armaturni plošči sta dva ločena za informacijski sistem, digitalizirani so merilniki, tudi za zadnje potnike bodo na voljo trije zasloni.

Kdor si bo zaželel nekaj več športnega občutka, kar je pri takem orjaku sicer nesmiselno, bo lahko izbral F Sport paket opreme. Ta prinaša spremenjeno nastavitev vzmetenja, Torsen diferencial z delno zaporo zadaj, športno oblikovanje s črnimi elementi in očrnelo mrežo maske.

Žiga Kolman
foto: Lexus

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button