AvtomobilizemNovice

Za ekstremne zbiratelje: Lancia Hyena Zagato

Le 24 primerkov na osnovi Delte HF Integrale so sestavili.

Prav vsak ljubitelj oktanov pozna Lancio Delto Integrale, kultni reli avtomobil. Ta je obnorela svet, med drugim tudi osebke s precej težkim bančnim računom. Eden izmed takšnih je bil Paul V. J. Koot, nizozemski zbiratelj štirikolesnih umetnin, ki se je odpravil v Torino na sedeža takratnega Fiata in jim predlagal izredno omejeno serijo športnega kupeja na osnovi Lancie Delte Integrale. Italijani so ga odslovili, vendar se kleni Nizozemec ni vdal in projekt izpeljal kar sam. No skoraj, saj so obliko vozila začrtali pri oblikovalskem studiu Zagato. Namesto 500 primerkov, kolikor si jih je Koot zamislil, so izdelali le 24.

Primerek, ki ga lahko občudujete na priloženih fotografijah je nastal v letu 1994 kot 15. po vrsti in sicer na temeljih vozila Delta Integrale FH Evoluzione II. Slednja je zmogla 215 KM ob končni masi 1.439 kg, medtem ko je apeninsko-holandska naveza poskrbela za moč Lacie Hyene kar 250 KM ob le 1.148 kg. Za tiste čase precej nabrita reč. Sploh če dodamo dejstvo, da nekateri izmed 24 izdelanih primerkov nimajo vgrajenega štirikolesnega pogona, temveč je celotna moč speljana le na sprednji kolesni par.

Tako navita in predvsem ekskluzivna Lancia je zahtevala kar zajeten kupček denarja, kar je takrat znašalo 192 tisočakov v nemških markah. Seveda, obdobje trdne nemške valute, čigar vrednost bi lahko danes enostavno pretvorili v evre s tečajem »ena za ena«. In v kolikor jo želite v svojo garažo zapeljati v kratkem, kar vam omogoča dražbena hiša RM Sotheby’s na povezavi TUKAJ, morate vaš tekoči račun sprazniti za podoben znesek, namreč pričakovana prodajna cena naj bi se gibala med 160 in 200 evrskimi tisočaki. Trenutno znaša »ugodnih« 100 tisočakov, vendar je do konca dražbe še več kot 24 ur.

Blaž Likovič
foto: RM Sotheby’s

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button