AvtomobilizemNovice

Za analogne puriste: AC Cobra GT Roadster je tu!

VIDEO: Britanski maloserijski proizvajalec piha na dušo ljubiteljem oktanov.

AC Cars je najstarejše britansko specialistično avtomobilsko podjetje z lastno maloserijsko proizvodnjo. Ustanovljeno je bilo v davnem letu 1901 kot Auto Carriers Ltd. in do danes preživelo številne lastniške in strukturne spremembe. Pred letom dni so napovedali prihod posebne serije AC Cobre in ta se danes predstavlja vam.

 

Vozilo v ikonični podobi se bo popolnoma razgalilo šele prihodnji mesec ter se potencialnim lastnikom predstavilo v sklopu spomladansko-letnih dogodkov, ki jih Britanci z omejeno floto vozil kanijo obiskati. Vozilo kakopak ohranja podobo svojega izvirnika iz 1960-ih, pod katero se nahaja sodobna in rahlo modificirana Fordova tehnologija. Jedro AC Cobre GT Roadster tvori Fordov petlitrski Coyote V8 agregat, ki sled prisilnega polnjenja zmore poskočnih 663 KM in 780 Nm navora. Dovolj, da tono in 400 kilogramov zajetnega dvoseda do kilometrske stotice izstreli v vsega 3,4 sekunde in ne upeha vse do končnih 278 km/h.

Pogon je speljan na zadnji kolesni par, vmes pa je nameščen ali ročni 6-stopenjski ali samodejni 10-stopenjski »pretikač zobnikov«. Že znana tehnika iz Ford Performance oddelka. Sodobno računalniško podprto projektiranje vozila je poskrbelo za razvoj lastne izredno tedne in lahke karoserije, ki je ustvarjena prav za obujeno AC Cobro.

Slednja se ponaša tudi z odlično razporejeno maso ter posledično zavidljivimi voznimi lastnostmi. Število primerko

Blaž Likovič
foto: AC

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button