AvtomobilizemNovice

Z julijem Fiat na otoku le z elektrificiranimi modeli

Fiatova celotna ponudba vozil bo v Britaniji na voljo le z elektrificiranimi motorji.

Italijanski gigant je uradno napovedal, da bodo v Združenem kraljestvu začenši z letošnjim julijem, prodajali le avtomobile z elektrificiranimi pogonskimi sklopi. S to potezo se bodo poslovile številne vstopne različice in odstopile svoje mesto najmanj blago-hibridnim sistemom, s čimer Fiat postopoma stremi k absolutnemu prestopu na električno energijo.

V prodajni paleti se bo tako poslovil klasičen 1,2-litrski bencinski motor, ki poganja malčka 500 in Panda, nadomestil ga bo litrski trivaljnik, podprt z 12-voltnim zaganjalnim generatorjem in manjšo 11 Ah baterijo. Večja modela 500X in Tipo bosta na voljo z večjim 1,5-litrskim štirivaljnim bencinskim motorjem z 48-voltno blago-hibridno pomočjo. Povsem električno ponudbo bo zastopal odličen električni 500.

Pomembna napoved sprememb v prodajni ponudbi sledi načrtom postati zgolj električna znamka do leta 2030, k čemur stremijo mnogi evropski avtomobilski proizvajalci. »Med letoma 2025 in 2030 bo naša paleta izdelkov postopoma postala izključno električna. To bo za Fiat radikalna sprememba,« je dejal Oliver Francois, predsednik uprave Fiata. »Naša dolžnost je, da v skladu z upadanjem stroškov, trg čim hitreje razširimo z električnimi avtomobili, ki ne bodo dražji od avtomobilov z motorji z notranjim izgorevanjem. Raziskujemo področje trajnostne mobilnosti za vse: to je naš največji projekt.«

Kakšni novi modeli se obetajo, Fiat ne razkriva, vendar obljubljajo ohranitev prevlade v segmentih manjših avtomobilov. Med prvimi lahko pričakujemo serijsko različico koncepta Centoventi, nekakšno povsem električno zamenjavo priljubljene Pande, ki bi lahko za zasnovo uporabil CMP arhitekturo sorodnih Stellantisovih produktov, kot sta Peugeot e-208 in Opel Corsa-e. S ceno postavljeno pod 20 tisočaki in s kompaktnimi merami se bodo postavili ob bok prihajajočega Volkswagna ID.1. Trenutno edini električar, Fiat 500, bi lahko postopoma pridobil večji obliki, kot sta 500L in 500X, kot so to že storili s prejšnjo klasično izvedenko.

Žiga Kolman
foto: Fiat

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button