AvtomobilizemNovice

Z dirkališč na cesto: Ferrari SF90 XX Stradale in Spider

Ekskluzivni par Ferrarijev prinaša kratico XX na običajne ceste.

Ferrari je predstavil par ultimativnih superšportnikov, SF90 XX Stradale in SF90 XX Spider, ki sta posebni omejeni različici na osnovi modela SF90 Stradale ter prva nosilca imenitne oznake XX izven dirkaških stez. Zmogljiva priključna hibrida z osemvaljnim srcem prikazujeta vrhunec cestno legalnih modelov iz Maranella, z ogromnim serijskim zadnjim krilcem in užitkom v vožnji z odprto streho pri Spiderju.

Ker pod površjem tiči zasnova standardnega modela SF90, za pogon skrbi priključno-hibridni sistem z V8 bencinskim motorjem in tremi elektromotorji. Skupna povečana sistemska moč znaša kar 1.030 KM, s čimer so divji dvoje okronali kot najmočnejša cestna modela do sedaj. Številne manjše nadgradnje pogonskega sklopa in pomožnih sistemov prinašajo večjo učinkovitost delovanja, zmanjšano maso ter intenzivnejši zvok speljan preko novega izpušnega sistema. V polnem napadalnem programu s SF90 XX Stradale do stotice požene v 2,3 sekundah, potovanje do 200 km/h mine v samo 6,5 sekundah.

Za bolj optimalno koriščenje okrepljene konjenice so močno spremenili aerodinamiko SF90, saj kot XX ustvari dvakrat več potisne sile k tlom, k čemur bistveno prispeva zajetno zadnje krilce. Pri hitrosti 250 km/h le-ta zagotavljal 530 kilogramov pritiska, sicer celoten karoserijski paket z zašiljenim sprednjim delom in povečanimi zračniki zavoljo dodatnega dovoda svežega zraka, hkrati poskrbi za izstopajoč dirkaški videz.

Na področju vozne dinamike ponuja SF90 XX Stradale štiri načine upravljanja energije, ki lahko dajejo prednost učinkovitosti ali zmogljivosti. Za prenos moči še vedno skrbi osemstopenjski menjalnik z dvojno sklopko s prilagojenimi prestavnimi razmerji za okrepljen občutek pospeševanja. Elektronski nadzorni sistemi vozila, vključno z vektoringom navora in rekuperacijo energije, so upravljani s sistemom eSSC (Electronic Side Slip Control) 1.0. SF90 XX Stradale uvaja tudi nove tehnologije, kot sta krmilnik ABS EVO, ki izboljša zavorno zmogljivost in prilagodljivost, ter sistem za pospeševanje, ki v kratkih sunkih v kvalifikacijskem načinu zagotavlja dodatno moč.

Ekskluzivni dvojec SF90 XX Stradale in SF90 XX Spider predstavlja vrhunski izraz Ferrarijevih inženirskih konceptov, ki združujejo zmogljivost na stezi in uporabnost na cesti. V notranjosti obeh modelov bomo našli nadaljevanje dirkaške zgodbe z več preprostega pristopa, saj manjkajo različni luksuzni dodatki, oblazinjenje je v tehnični tkanini in alkantari, kar popestrijo barvni vložki. Digitalno okolje še vedno zastopa 16-plačni ukrivljen zaslon pred voznikom. Ferrari namerava izdelati 799 primerkov kupejevskega SF90 XX Stradala in le 599 enot Spiderja.

Žiga Kolman
foto: Ferrari

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button