AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Wiesmann Thunderball: Klasična obleka, moderen pogon

Thunderball je Wiesmann roadster nove dobe, z električnim pogonom s 680 KM in 500 kilometrov dometa.

Wiesmann, neodvisni nemški proizvajalec športnih avtomobilov, je vstopil v moderno dobo, s prvim popolnoma električnim modelom Thunderball. Od ustanovitve leta 1988, so si ustvarili ime kot izdelovalec unikatnih klasično oblikovanih športnikov, večinoma z mogočnimi motorji BMW-jevega M oddelka. Prehod na električen pogon je velik korak, vendar Wiesmann ostaja zvest svojim koreninam.

Novi Thunderball je kot prvi popolnoma električen model, postal tudi njihov najzmogljivejši produkt do sedaj. Za pogon brezstrešnega športnika skrbi 92 kWh baterija (83 kWh uporaben kapacitete) in par zadaj nameščenih elektromotorjev, s skupno močjo 500 kW (680 KM) ter 1.100 Nm navora. S pospeškom do stotice v zgolj 2,9 sekundah, Thunderball pomete s svojimi predhodniki.

Ker izbira električnega pogona posledično za seboj potegne izdatno maso, so večino karoserije izdelali iz ogljikovih vlaken, a je Thunderball s 1.700 kilogrami še vedno precej obilnejši od predhodnikov. Pod klasično oblikovano zunanjostjo se kriva sodobna 800-voltna električna arhitektura, ki omogoča bliskovito polnjenje z močjo 300 kW, izmeničen AC priklop pa sprejme največ 22 kW.

Z enim polnjenjem lahko Thunderball prevozi 500 kilometrov, kar je na ravni številnih bolj konvencionalnih električnih avtomobilov, hkrati se pohvali z naprednim »inteligentnim« regenerativnim zaviranjem, s petimi različnimi nivoji delovanja, ki poskrbijo za ohranjanje pristne vozne izkušnje.

Kot pri vseh dosedanjih modelih, so se pri Wesmannu držali načela oblikovanja v slogu starodobnikov, z dolgim školjkastim pokrovom, veliko sprednjo masko s pokončnimi letvicami in velikima žarometoma v stilu starega MF4. Na zadku najdemo dvojico okroglih luči, manjše krilce vdelano v karoserijo in zajeten difuzor, ki nakazuje na športno naravo. V notranjosti se nadaljuje harmonija modernega s klasičnim, s sedmimi analognimi merilniki na armaturni plošči, osrednjim informacijskim zaslonom na dotik, digitalnimi merilniki pred voznikom in karbonskima športnima sedežema.

Novega električnega športnika Thunderball bodo izdelovali v Wiesmannovi tovarni Gecko v Dülmnu v Nemčiji, naročila zanj že sprejemajo, seveda za tiste, ki so pripravljeni odšteti najmanj 300 tisoč evrov.

Žiga Kolman
foto: Wiesmann

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button