AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Wiesmann razkriva tehnikalije projekta Thunderball

Kaj zmore prvi električni brezstrešni roadster?

Wiesmann je nemški specialist za izdelavo kabrioletov in roadsterjev po meri, katerih cena redno preseže vrednost nekaj stotisočakov. Tokrat so Nemci razkrili nekaj več tehničnih podrobnosti vozila s projektno oznako Project Thunderball, ki bo prvi brezstrešni roadster z električnim pogonom – če bo zapeljal v proizvodnjo seveda, saj se o njegovem prihodu govori že več mesecev, vendar še vedno brez uradne potrditve.

Wiesmann Project Thunderball domuje na povsem svoji platformi. Potniška kabina je pomaknjena kar se da k zadku vozila, da bi projektni vodje ohranili klasično obliko ki je značilna za Wiesmannova vozila. Ta oblika seveda ni električnemu pogonu v prid. Kot so navedli naj bi pogon tvorila dva elektromotorja na zadnji osi, medtem ko je v medosju in v nosu nameščena baterija v obliki črke T za kar najnižje težišče celotnega vozila.

Kapaciteta baterija znaša zajetnih 92 kWh (83 kWh neto), kar bo zadoščalo za približno 500 kilometrov avtonomije. Hladilni sistem vsebuje mešanico vode in glikola, zato bo napredni sistem upravljanja baterije poskrbel za kar najbolj optimalno hlajenje ne glede na zunanje razmere. Električni pogon temelji na 800-voltni napetosti kar nadalje omogoča polnjenje litij-ionske baterije z močjo vse do 300 kW. Sistemska zmogljivost znaša 500 kW (680 KM) in zajetnih 1.100 Nm navora kar bo približno 1.700 kg težkega roadsterja do stotice pognalo v zgolj 2,9 sekunde.

Naročila za vozilo vredno vsaj 300.000 evrov so odprta od nedavnega septembra in pri Wiesmannu so ob zaključku dodali še, da so zaposleni za vsaj prvih devet mesecev proizvodnje električnega Project Thunderballa.

Blaž Likovič
foto: Wiesmann

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button