AvtomobilizemNovice

Vzmetenje Mustanga GTD je zares zmogljivo

Zmogljivost je osrednja naloga povsem novega Mustanga GTD, a si je možno njegove umetniške poudarke in vrhunsko izdelavo ogledati tudi v kabini, ki omogoča prikaz vrhunskega vzmetenja, pripravljenega za dirke.

“Zadnje vzmetenje je zasnovano s točno določenim namenom, obenem pa je tudi zelo lepo na pogled,” je povedal Jim Owens, vodja trženja Mustanga GTD. “Škoda bi ga bilo skriti, da ga ne bi bilo mogoče videti. Skozi okence lahko lastniki občudujejo modre in zlate poudarke na blažilnikih, ne da bi morali odstraniti oblogo, sopotnik pa lahko dobesedno opazuje vzmetenje v akciji.”

Okence za ogled vzmetenja, ki meri približno 60 cm v širino in 25 cm v višino ter je izdelano iz polikarbonata z obojestranskim premazom, odpornim na praske, postavlja trdo delo inženirskih ekip na piedestal kot prefinjeno izdelano vrhunsko uro. Od aktivne aerodinamike do karoserije iz ogljikovih vlaken, magnezijevih platišč in zadnjega sklopa menjalnika in diferenciala – Mustang GTD je prava izložba na dirkah preizkušenih tehnologij, ki spodbujajo razvoj vozil za uporabo na cestah. Osrednji del te poti z dirkališča na cesto je polaktivno vzmetenje, ki je osnova doslej najzmogljivejšega serijskega Mustanga, pripravljenega tudi za dirkališča.

“Takšnega vzmetenja še nismo vgradili v Mustanga,” je povedal Greg Goodall, glavni inženir programa Mustang GTD. “Da bi dosegli agresivno zastavljene cilje pri merjenju časa kroga, smo navdih za nekaj zares naprednega poiskali v motošportu. To vrhunsko vzmetenje in napredni blažilniki so ključnega pomena pri spreminjanju Mustanga v Mustanga GTD.”

Zadnje vzmetenje Mustanga GTD, pri katerem so blažilniki in vzmeti nameščeni nizko in med zadnjima kolesoma, ne pa poravnani in nad njima, je še en primer Fordovega prenosa izkušenj z dirkališča na cesto. V kombinaciji z močnim, togim in lahkim cevastim pomožnim okvirjem v slogu motošporta je nemogoče spregledati dirkaški DNK, ki krasi zadnji del Mustanga GTD. Obenem Multimaticovi zaščiteni blažilniki s prilagodljivim ventilom s tuljavo (Adaptive Spool Valve – ASV) presegajo meje dovoljenega v svetu dirkanja.

Blažilniki ASV, ki lahko preidejo iz najmehkejše v najtršo nastavitev v samo 15 milisekundah – šestkrat hitreje, kot traja, da pomežiknemo – se nenehno prilagajajo glede na način vožnje, površino ceste in voznikove ukrepe, da zagotovijo kar najboljši stik Michelinovih pnevmatik s cestiščem. Vsak blažilnik ima dve vzmeti, ki med vožnjo po cesti sodelujeta in omogočata udobno vožnjo. Ko voznik izbere vozni način Track (Dirkališče), hidravlika stisne eno od vzmeti, kar skoraj podvoji skupno vzmetno razmerje in zniža vozilo za približno 40 mm, da so na voljo maksimalne zmogljivosti na dirkaški stezi.

Trše vzmetno razmerje pripomore k mehanskemu oprijemu, obenem pa trše vzmeti tako kot pri dirkalnikih izboljšajo tudi aerodinamični oprijem. Ker aktivna aerodinamika Mustanga GTD pri velikih hitrostih potiska navzdol, trše vzmeti v voznem načinu Track preprečujejo aerodinamični ‘počep’ in pomagajo ohranjati čim večjo stično površino pnevmatik med pospeševanjem, zaviranjem in zavijanjem. Mustang GTD se bo junija pomeril na dirki 24 ur Le Mansa, sledili bosta dirka 24 ur Spaja in Festival hitrosti v Goodwoodu.

Med 24-urno dirko Le Mans 2024 bo odprta možnost prijav za nakup nove ikone tudi v Evropi. To bo predvidoma 13. junija 2024. Cene za Evropo še niso znane.

Rudi Leskovec
foto: Ford

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button