AvtomobilizemNoviceZanimivosti

VW Golf je 29. marca obrnil abrahama!

VIDEO: Ikona iz Wolfsburga je z nami že pet desetletij.

V petek 29. marca je minilo natanko 50 let od zagona proizvodnje Volkswagen Golfa, najbolje prodajanega vozila na evropskih tleh. Tistega marčevskega dne se nihče od vpletenih v Golfovo zgodbo ni zavedal, da bo prav ta kompaktni štirikolesnik in naslednik prav tkao legendarnega Beetla postal najuspešnejši Volkswagnov model v prihodnjih desetletjih in narekoval razvoj svojega lastnega segmenta. Do danes je prvemu serijskemu Golfu iz leta 1974 sledilo več kot 37 milijonov primerkov, kar bi vešči matematiki prevedli kot 2000 prodanih novih primerkov vsak dan – v zadnjih 50 letih!. Te dni VW praznuje Golfov abraham in njegovo osvežitev zdaj že osme generacije.

Prva generacija, torej Golf I, je v salone zapeljala v juliju 1974 in nemudoma postavila temeljni kamen za novo obdobje. Namesto zadaj nameščenega agregata v Beetlu se je pričela era spredaj vgrajenega in prečno postavljenega motorja. Vse ostalo je danes že zgodovina, saj je Golf I v dveh letih prešel mejnik milijon prodanih vozil, danes torej že več kot 37 milijonov, od katerih jih je 20 nastalo neposredno v Wolfsburgu. Danes se po cestah sveta vozi osem generacij Golfa, ki so jih in še vedno jih proizvajajo v osmih državah sveta.

Osem generacij na kratko

Golf I – odraz napredka. Tako kot vse naslednje generacije Golfa je bila tudi prva odraz najsodobnejšega tehničnega stanja in aktualnih avtomobilskih trendov. S prvim Golfom GTI (1976) je bil Volkswagen pionir dinamičnega razvoja kompaktnega razreda. Golf D (1976) in poznejši Golf GTD (1982) sta poskrbela za preboj dizla v spodnji srednji segment. Leta 1979 je luč sveta ugledal Golf Cabriolet – nekaj časa celo najbolje prodajan brezstrešnik na svetu. Do leta 1983 je bilo na vseh celinah skupaj prodanih 6,9 milijona primerkov prve generacije Golfa, kar je zgolj utrdilo dostojno nasledstvo legendarnega hrošča.

Golf II – mejnik. Današnji glavni oblikovalec Volkswagna Andreas Mindt povzema najpomembnejši trenutek v zgodovini Golfa: »To je bil prehod z Golfa I na Golf II. Takratni glavni oblikovalec Volkswagna Herbert Schäfer je naredil vse prav. Drugi Golf se je posodobil, a pri tem ohranil DNK prve generacije in to rdečo nit oblikovanja predal naslednjim generacijam. Tehnologije kot so nadzorovani katalizator, ABS in štirikolesni pogon, so se prvič predstavile prav v Golfu II. Med letoma 1983 in 1991 je bilo izdelanih skupno 6,3 milijona avtomobilov druge generacije.

Golf III – varnost na prvem mestu. Od avgusta 1991 je Volkswagen z Golfom III začel novo dobo na področju varnosti, saj je bil to prvi model s prednjimi zračnimi blazinami, velik napredek na področju oblikovanja karoserije pa je privedel tudi do znatnih izboljšav njegovih varnostnih lastnosti pri trku. S tretjo generacijo, ki je bila do leta 1997 izdelana 4,8-milijonkrat, so povezani tudi številni drugi mejniki, kot recimo prvi šestvaljni motor v VR6 različici, tempomat in prve stranske zračne blazine. Prvič je bil Golf na voljo tudi kot karavanski model Variant.

Golf IV – stilska ikona. Predstavljen leta 1997 je z jasnimi potezami in prepoznavno oblikovanim C-stebričkom prenesel glavne značilnosti Golfa I iz leta 1974. S četrto generacijo je Volkswagen dosegel nov standard kakovosti v segmentu. Hkrati je premiera ESP stabilnostnega sistema še dodatno prispevala k varnosti. Leta 2002 je Volkswagen predstavil tudi najbolj športnega Golfa do tega dne, saje je R32 na osnovi četrte generacije dosegel najvišjo hitrost 250 km/h. Leta 2003 je bil to tudi prvi Volkswagen z DSG menjalnikom ter se istega leta po 4,9 milijona izdelanih primerkih umaknil prihodnji generaciji.

Golf V – odpravljene omejitve razreda. S svojim izjemnim udobjem in kakovostjo je bil peti Golf, ki je bil predstavljen leta 2003, kilometre pred številnimi tekmeci v svojem segmentu. Lasersko varjena karoserija je za 35 odstotkov povečala vzvojno togost in s tem tudi stabilnost vozila. Prvič je bilo v vozilu tudi do osem zaščitnih zračnih blazin. Golf V je bil do leta 2008 izdelan 3,4 milijonkrat in je navdušil z novim zadnjim vzmetenjem s štirimi vodili, bi-ksenonskimi žarometi in prvim 7-stopenjskim DSG menjalnikom.

Golf VI – visokotehnološki kompaktni razred. Do konca julija 2012 je bilo v samo štirih letih izdelanih nadaljnjih 3,6 milijona Golfov šeste generacije, ki je bila predstavljena leta 2008. Znova je velik korak naprej naredila še izboljšana lasersko varjena karoserija in »šestico« popeljala do odlike na Euro NCAP preverjanju. Nove tehnologije, kot so napredni nadzor dolgih luči Light Assist, parkirni sistem Park Assist, pomoč pri speljevanju na klancu in prilagodljiv nadzor podvozja (DCC) so Golfa VI leta 2009 okronale za “Svetovni avto leta” in ga ustoličile kot enega najnaprednejših kompaktnih avtomobilov svojega časa.

Golf VII – nižja masa, manjša poraba. Septembra 2012 je Volkswagen praznoval svetovno premiero sedmega Golfa. Njegova masa se je v primerjavi s predhodnikom zmanjšala za do 100 kg, kar je rezultiralo v do 23 odstotkov nižji porabi goriva. Nove tehnologije, kot so sistem za samodejno zaviranje po trčenju, prilagodljivi tempomat in sistem Front Assist, vključno s sistemom City Emergency Braking System, so zaokrožile zajetno ponudbo elektronskih pomočnikov. Leta 2014 je Volkswagen z novim električnim e-Golfom začrtal pot v dobo električne mobilnosti. Do leta 2019 je bilo izdelanih skupno 6,3 milijona avtomobilov Golf VII.

Golf VIII – progresivna moderna doba. Aktualna osma generacija je debitirala v oktobru 2019. Z novimi blagimi in priključnimi hibridnimi pogoni je Golf VIII elektrificiral kompaktni razred in kot eden prvih v segmentu nudil napredno delno samovozečo asistenco Travel Assist. Celo vstopna različica aktualnega Golfa je serijsko oplemenitena s samodejno klimatsko napravo, LED žarometi in zadnjimi lučmi ter s sistemi za avtonomno vožnjo po voznem pasu in mestno funkcijo zaviranja v sili Front Assist. Do današnjega dne so iz prodajnih salonov odposlali že več kot milijon primerkov aktualne in nedavno osvežene osme generacije ikone iz Wolfsburga.

Kje se medgeneracijsko osveženi Golf VIII nahaja danes? Z intuitivnim konceptom upravljanja, tehnologijo ChatGPT in priključnim hibridom s 100 km avtonomije znova omogoča dostop množicam do najsodobnejših tehničnih inovacij.

Blaž Likovič
foto: VW

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button