AvtomobilizemNovice

Vsaki dve minuti po en avtomobil

Ekipa v Nissanovi tovarni v Sunderlandu praznuje izdelavo 11-milijontega vozila od začetka proizvodnje leta 1986.

Ta mejnik pomeni, da je v tovarni v povprečju vsaki dve minuti, vsako uro in vsak dan, že 37 let s proizvodne linije zapeljal nov avtomobil.

11-milijonti avtomobil je bil srebrni Qashqai e-POWER, eden od treh elektrificiranih modelov, ki jih trenutno izdelujejo v tovarni. Prvi avtomobil, izdelan leta 1986, je bil beli Nissan Bluebird, ki so ga izdelovali približno 22 ur. Danes za izdelavo Qashqaija potrebujejo približno 8,5 ure.

11 milijonov je sestavljenih iz devetih različnih modelov z 22 različicami. Štirje modeli, Qashqai, Micra, Primera in Juke, so presegli sedemmestno številko, pri čemer je Qashqai z več kot štirimi milijoni presegel rekordno številko. Lani je bil Qashqai najbolje prodajani novi avtomobil v Združenem kraljestvu – prvi britanski model, ki je prejel to nagrado po 24 letih.

V tovarni v Sunderlandu, ki je po obsegu proizvodnje največji proizvajalec avtomobilov v Združenem kraljestvu, je zaposlenih približno 6.000 ljudi. Nissan podpira tudi nadaljnjih 30.000 delovnih mest v Združenem kraljestvu v dobavni verigi, saj v tovarno vsak dan prispe približno pet milijonov delov.

Tovarna nadaljuje tudi s projektom EV36Zero, ki ga sestavljajo trije glavni elementi: novo električno vozilo, 12GWh gigatovarno s partnerjem Envision AESC, ki proizvaja baterije, in mikroomrežje, ki bo Nissanu ter dobaviteljem zagotavljalo 100-odstotno obnovljivo energijo.

Boštjan Praprotnik
foto: Nissan

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button