AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Vrnil se je Hummer, v obliki električnega poltovornjaka

Novi Hummer bo imel 1.000 KM in 560 kilometrov dometa.

General Motors je obudil legendarnega Hummerja. Vojaško naravnan terenec, poznan kot požrešni simbol Ameriškega presežka, je v originalni obliki pred desetimi leti zaključil svojo pot. Sedaj se je vrnil v obliki električnega super-poltovornjaka z nič emisijami.

Novega Hummerja kot že rečeno poganja elektrika, natančneje napredne nove GM-ove Ultium baterije in trije elektromotorji, kar mu zagotavlja skupno moč 1.014 KM ter neverjetnih 15.592 Nm navora. Pospešek do stotice kljub zajetni zunanjosti in visoki masi traja nekje tri sekunde. Ne samo moči, dovolj je tudi dometa, saj lahko z enim polnjenjem prevozi preko 563 kilometrov, hitro polnjenje z močjo 350 kW pa lahko v desetih minutah povrne 160 kilometrov dosega.

Električni Hummer, označen za najboljšega brezpotnega električno gnanega poltovornjaka, trditev zagovarja z naprednim štirikolesnim pogonom, serijskimi 35-palčnimi pnevmatikami (na voljo so tudi 37-palčne), adaptivnim zračnim vzmetenjem z načinom Extract Mode, kar lahko za 15 cm dvigne okrepljeno podvozje, za enostavno plezanje čez 45 centimetrov visoke ovire in brodenje skozi 61 cm globoko vodo. Ogromen nabor kamer omogoča 18 različnih pogledov okoli in celo pod vozilom, za varno manevriranje na brezpotju. V zadregi nam lahko pomaga inovativen sistem, ki obrača sprednja in zadnja kolesa, za diagonalno vožnjo v slogu rakove hoje. Vse pomembne informacije se izpisujejo na 13,4-palčnem centralnem zaslonu ali 12,3-palčnem voznikovem prikazovalniku. Za popolno uživanje v naravi poskrbi še streha z odstranljivimi paneli, katere spravimo v sprednji prtljažnik (frunk).

Oblikovno je jasno, da so pri GMC-ju navdih črpali iz starih H1 in H2 Hummerjev. Originalni Hummer je bil razvit za ameriško vojsko, kjer je služil vse od sredine osemdesetih. Civilna izvedenka je luč sveta ugledala leta 1992, osem let kasneje je pravice odkupil General Motors in počasi začel s proizvodnjo modela H2. Ne preveč kvalitetnemu H2 je sledil pomanjšani H3, nato je leta 2010 sledilo zaprtje podjetja zaradi stečaja GM-a.

Naročila za prerojenega Hummerja so že začeli sprejemati. Prvi modeli bodo bogato opremljeni First Edition s ceno 112.595 dolarjev (95.300 evrov). Sledile bodo cenejše izpeljanke, začenši s šibkejšim EV 3X s tremi e-motorji za 84.700 evrov, kasneje se pridružita še vstopna modela z dvema elektromotorjema in ceno pod 70 tisočakov.

Žiga Kolman
foto: GM

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button