AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Vrača se legendarna Lancia HF

Prvi sodobni nosilec oznake HF bo poskočni Ypsilon.

Ljubitelji strupenih Lanciij pozor, vrača se znamenito ime HF, namreč njihov oblikovalski oddelek je posodobil prvotno izdajo logotipa, ki bo krasil novo športno različico Ypsilona. Moderna reinkarnacija logotipa HF ohranja ikonične barve, belo, rdečo in črno ter hkrati pridobiva poenostavljenk obliko.

Pri novem logotipu HF so navdih črpali iz barv uradnega logotipa modela Fulvia Coupè iz leta 1966 in dodaja nagnjeni črko iz logotipa Delte iz devetdesetih let, ki izraža hitrost ter radikalnost. Kombinacija elemtov preteklosti in prihodnjosti predstavlja progresivno klasično oblikovanje, ki dediščino znamke povezuje s prihodnostjo ter pridiohom talijanskega sloga. Umetelna izdelava logotipa izkorišča prednosti tehnološkega napredka, saj odraža popolno ravnovesje med tradicijo in sodobnostjo. Prihajajoči model Lancia Ypsilon HF pooseblja ta etos z značilnostmi, kot so znižano vzmetenje, razširjena karoserija in povsem električni pogon z elektromotorjem z 240 KM, ki omogoča pospešek do storice v samo 5,8 sekunde.

Logotip HF ima zgodovinski pomen, saj sega v leto 1960, ko ga je na avtomobilskem salonu v Ženevi predstavil klub “Lancia Hi-Fi”, pozneje pa se je leta 1963 pod vodstvom Cesareja Fioria razvil v dirkaško ekipo HF Lancia Racing Team. Logotip dirkaške ekipe je vseboval začetnice HF v beli barvi na črni podlagi z rdečimi sloni in napisom Squadra Corse v belem na rdeči podlagi. Logotip je krasil legendarne modele Fulvia Coupé HF, Stratos HF, Delta Turbo in Delta Integrale, ki so dosegli številne zmage na svetovnih relijih, med drugim šest zaporednih naslovov med letoma 1987 in 1992.

Izvor simbola malega slona, ki naj bi prinašal srečo in zmago, sega do Giannija Lancie, sina Vincenza Lancie, ki naj bi si ga leta 1953 izbral ko talisman za srečo. Sprva je bil upodobljen v modri, pozneje pa v rdeči barvi in simbolizira neustavljivo naravo dirkanja, z navdihom iz vzhodne mitologije. Ponovno rojstvo logotipa HF simbolizira Lanciino zavezanost k združevanju tradicije in inovacij, ki odraža njeno bogato dirkaško dediščino, hkrati pa sprejema napredek na področju tehnologije in oblikovanja.

Žiga Kolman
foto: Lancia

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button