AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNoviceZanimivosti

Vozniki Fiata 500 bodo nagrajeni za varčno vožnjo… in to s kriptovalutami!

Italijani predstavljajo nov način spodbujanja ekonomične vožnje.

Fiat je zagnal novo iniciativo električne mobilnosti, s katero bodo lastnike novega 500 nagradili s kriptovalutami, seveda če bodo ti vozili varčno. Nagrajene KiriCoins žetone bodo lahko imetniki porabili na spletnih platformah za izmenjavo, najbolj učinkoviti vozniki bo prejeli celo vavčerje za uporabo v storitvah kot so Amazon, Neftlix in Spotify.

Pri novem Fiatu 500 ocenjevanje poteka preko prenovljenega informacijskega sistema s funkcijo eco:Score, bolj kot bo vaša vožnja varčna, večje število KiriCoinsov bo zbranih. Kriptovaluta se shranjuje v virtualni denarnici Fiat aplikacije.

Britansko tehnološko zagonsko podjetje Kiri Technologies je takšen sistem razvilo izključno za e-Mobility oddelek Fiatovega matičnega podjetja Stellantis. Digitalna platforma Kiri je trenutno na voljo v 13 državah. Različne podatke vožnje, kot sta hitrost in prevožena razdalja, sistem konstantno shranjuje v Kiri oblaku, nato jih pretvori v KiriCoins žetone. Uporabniki si jih kasneje prenesejo na svoje pametne telefone in jih uporabijo za nakup produktov ali storitev v Kiri trgovini.

Po Fiatovih besedah normalna vožnja po mestu na razdalji enega kilometra znese približno en KiriCoin, vsak je vreden 2 evrska centa. Glede na letno povprečje 10 tisoč prevoženih kilometrov, bo zbranih za nekje 150 evrov nagrad. Vozniki bodo v programu eco:Score ocenjeni med 0 in 100, najboljši vozniki v glavnih evropskih državah bodo deležni še dodatnih nagrad. Fiat in Kiri verjameta, da bi lahko takšne rešitve enostavno razširili po celotni avtomobilski industriji, ter tako promovirali trajnosten razvoj.

Žiga Kolman
foto: Fiat

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button