AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Volvo XC40 Recharge postaja EX40

Nova strategija poimenovanja bolje ločuje klasične in električne modele.

Družba Volvo se preobraža na več področjih, saj namerava do leta 2030 postati proizvajalec izključno električnih vozil, zato v skladu s tem ciljem poenostavljajo poimenovanje električnih modelov. Električno gnana modela XC40 Recharge ter C40 Recharge sta postala EX40 oziroma EC40 in se pridružujeta drugim električnim modelom: EX30, EX90 in EM90.

Ime XC40 se bo še naprej uporabljalo za različice z motorji z notranjim izgorevanjem. S to potezo odražajo zavezanost električni prihodnosti, saj so preteklo leto popolnoma električni avtomobili predstavljali 16 odstotkov svetovnega obsega prodaje, kar je 70 odstotkov več kot leta 2022. Modeli EX30, EX90 in EM90 so s prodajno pot nastopili v letošnjem letu, s čimer bo skupno število električnih modelov naraslo na pet.

Priključno-hibridni modeli ne bodo več označeni z Recharge, temveč bodo zdaj označeni s končnico T6 ali T8, ki označuje ravni moči. S tem se za kupce poenostavi razlikovanje med električnimi in hibridnimi modeli. Volvo za različici EX40 in EC40 Twin Motor uvaja programski paket Performance, ki poveča izhodno moč pogona za 25 kW za hitrejše pospeševanje, skupaj z edinstvenim nastavljanjem stopalk in načinom vožnje Performance. Izboljšavo je mogoče naročiti prek aplikacije Volvo Cars ali prenesti za vozila C40 in XC40 Recharge iz prejšnjega modelnega leta.

Izboljšave se nanašajo tudi na hibridne modele, pri čemer sta bencinski različici XC60 in XC90 z blago-hibridnim sklopom B5 opremljeni z učinkovitejšim izgorevalnim ciklom motorja, kar pomeni zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida ter porabe goriva. Pri modelih EX40, EC40 in XC40 uvajajo različico Black Edition, ki prinaša črno karoserijsko barvo Onyx Black, črno okrasje, 20-palčna petkraka platišča in različne sloge notranjosti. Modeli EC40, EX40 in XC40 se med drugim ponašajo z integracijo Googla, pametnim shranjevanjem podatkov in električnim dosegom do 583 kilometrov.

Žiga Kolman
foto: Volvo

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button