AvtomobilizemNovice

Volvo v investicijo projekcije na celotno vetrobransko steklo

Švedski milijoni v razvoj digitalnih prikazovalnih rešitev.

Danes so voznikov »head-up display« ali HUD projecirni zasloni nekaj povsem vsakdanjega. Od tistih zares osnovnih so prešli na obširnejše in barvite prikaze, razvoj pa pričakovano poteka čedalje hitreje. Tega se zavedajo tudi pri koncernu Volvo Cars, saj so pred dnevi preko lastnega razvojnega sklada Volvo Cars Tech investirali okrogla dva milijona evrov v zagonsko podjetje Spectralics.

Pri slednjih so namreč predstavili MLTC kar je kratica za »multi-layered thin combiner«. V osnovi ni to nič drugega kot tanek optični film, ki se vgradi v vetrobransko steklo vozila, da nadalje napredna projekcijska tehnologija celotno površino pred voznikom in sovoznikom uporabi za prikaz podatkov. Med slednje sodijo praktično vsi podatki, ki jih lahko trenutno spremljamo na voznikovem instrumentacijskem zaslonu, pri Volvu so tako recimo opozorili potnike v vozilu na potencialni trk z losom. Švedi pač.

Kam se lahko razvoj dotične tehnologije zapelje je odvečno vprašanje, saj nekdaj futuristični filmi postajajo realnost, zato so pri Volvu prepričani, da bodo oddane milijone hitro povrnili s prodajnimi številkami svojih vozil.

Blaž Likovič
foto: Volvo

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button