AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Volvo s preskokom pri emisijah v dobavni verigi

Švedi oklestili emisije CO2 za kar 84 %. Kako?

Na poti v švedsko pristaniško mesto Göteborg se vsako leto preko oceanov na kontejnerskih ladjah pripelje na tisoče zabojnikov materialov in surovin, ki jih podjetje Volvo Cars potrebuje za izdelavo svojih vozil. Pri tem seveda ni potrebno dodatno poudariti, da ladijski promet močno negativno vpliva na okolje, saj porabi enormne količine goriva.

To so Švedi prepoznali in kot prvi globalni proizvajalec v svoji dobavni verigi napovedali prehod na obnovljiva pogonska goriva, ki bodo nadomestila tradicionalna fosilna. To nadalje pomeni, da bo medcelinski pomorski promet letno izpustil za približno 55.000 ton ogljikovega dioksida manj in s tem zmanjšal trenutne vrednosti za kar 84 odstotkov. Kaj pravzaprav bodo torej točili v ladijske rezervoarje?

Uporabili bodo trajnostno pridelano gorivo na osnovi metilnih estrov maščobnih kislin (FAME – Fatty Acid Methyl Esters) ali nam bolj znanem odpadnem jedilnem olju, pri čemer ne bo vpletenih surovin povezanih s palmovim oljem. Dotično nadomestno gorivo bo gnalo ladijske motorje, ki čezoceanke poganjajo med evropskimi kot tudi severnoameriškimi proizvodnimi obrati v sklopu Volvovih dobavnih verig, vključujoč dobavi nadomestnih avtomobilskih delov.

Blaž Likovič
foto: Volvo

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button