AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Volvo je zagnal proizvodnjo novega EX90

Prelomni električni SUV bo kmalu zapeljal na ceste.

Volvo je v tovarni v Charlestonu v Južni Karolini otvoril začetek proizvodnje novega električnega paradnega modela EX90, medtem ko bodo prve dobave stekle v drugi polovici letošnjega leta. EX90 poleg širienja ponudbe električnih modelov pomeni tudi pomemben premik, saj je opremljen s ključno računalniško tehnologijo za večjo varnost.

Prvi EX90, izdelan v Charlestonu, odet v Denim modri karoserijski barvi, je namenjen kupcu v ZDA. Jim Rowan, izvršni direktor družbe Volvo Cars, je izpostavil, da EX90 predstavlja nekakšen začetek novega obdobja, še bolj osredotočenega na varnost, trajnost in tehnologijo ter poudaril njihovo zavezanost delovni sili v Južni Karolini in širšemu ameriškemu trgu.

Tovarna v Charlestonu, ki je prvi Volvov proizvodni obrat onkraj luže, je začela obratovati leta 2018. Trenutno tam nastajata model EX90 in limuzina S60, zmogljivost tovarna znaša do 150 tisič vozil na leto. Z nedavnimi naložbami v posodobitev tovarne so pridobili razširjeno karoserijsko delavnico, lakirnico in najsodobnejšo linijo za proizvodnjo baterijskih sklopov. Nujne izboljšave zagotavljajo pripravljenost na prihodnjo proizvodnjo električnih vozil znamke Volvo.

Novi EX90 sloni na platformi za električna vozila naslednje generacije, ki omogoča doseg do 600 kilometrov. Pohvali se z zasnovo najvarnejšega Volva doslej, saj je opremljen z naprednimk varnostnimi tehnologijami in naborom senzorjev. EX90 odraža skandinavska oblikovalska načela in ima sodobne proporce, kot pravi sedemsedežnik zagotavlja dovolj prostora, vsestranskosti in udobja za družine. EX90 je opremljen z zmogljivim osrednjim sistemom, ki zagotavlja povezanost in nenehno posodabljanje programske opreme. Podrobneje smo novega električnega EX90 predstavili že TUKAJ.

Žiga Kolman
foto: Volvo

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button