AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Volvo bo od leta 2030 le še električen

Volvo bo presedlal zgolj na električne avtomobile, prodajane kar preko spleta.

Iz švedske je prispela novica, da bo Volvo od leta 2030 dalje izdeloval le še električne avtomobile, močno se bodo posvetili tudi prodaji preko spleta. Volvo je naslovnice z načrti prekinitve izdelave motorjev na notranje izgorevanje, napolnil že leta 2017. Uradna potrditev je sledila leta dve leti kasneje, do leta 2025 bo polovica vseh prodanih avtomobilov popolnoma električnih.

Po podatkih najnovejše izjave, nameravajo do konca desetletja v celoti umakniti pogonske sklope sestavljene iz motorjev na notranje izgorevanje. Njihovo odločitev podpirajo prepovedi prodaje klasičnih avtomobilov v več državah in rastoča infrastruktura, kar bo potrošnike spodbudilo k sprejemanju električnih vozil. Volvo se s svojo odločitvijo pridružuje številnim pomembnim proizvajalcem osredotočenim na električno prihodnost, pred kratkim sta podobne načrte razkrila tudi Ford in Jaguar Land Rover.

“Da bomo ostali uspešni, moramo zagotoviti dobičkonosno rast. Namesto, da bi investirali v poslovanje, ki se krči, smo se odločili vlagati v prihodnost – električno in spletno. Popolnoma smo osredotočeni na to, da postanemo vodilni v hitro rastočem premijskem električnem segmentu,” je dejal prvi mož Volva Hakan Samuelsson. Svoj drugi izključno električno gnan model v obliki križanca bodo predstavili že danes. Mali električar bi lahko nosil oznako XC20, zasnovan pa bo na novi SEA platformi, razviti skupaj z lastniškim podjetjem Geely.

Druga pomembna novost je velika sprememba načina prodaje novih električnih avtomobilov, ti bodo na voljo le preko spleta, hkrati bo poenostavljena tudi ponudba. Kje so našli navdih ni težko ugotoviti, Tesla na tak način že precej časa uspešno posluje. Vseeno bodo ohranili nekatere klasične trgovce, za brezskrben občutek lastnikov Volvov.

Žiga Kolman
foto: Volvo

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button