AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Volkswagnova električna prihodnost razkrita

Vodilna nemška znamka razkriva načrte za obstoječe modele in prihajajoče člane družine ID.

Po najnovejši izračunih, bi lahko Volkswagnova prodaja električnih avtomobilov v Evropi do leta 2030 dosegla 70 odstotni delež. Vseeno so za nekaj let pomaknili prihod vstopnega električnega superminija. Po mnenju vodilnih je Accelerate strategija pri osebnih vozilih v zadnjih 12 mesecih dosegla uspešen preboj električne mobilnosti. Potrjujejo tudi prihod ID.Buzz mini kombija v letu 2022, veliko pompa je povzročila tudi napoved prihoda modela Trinity, ki bo poleg nastopa v vrhu ponudbe pripeljal veliko novitet, predvsem na področju tehnologije in standardizacije produktov.

Volkswagen namerava z uporabo svojih vozil razviti nekakšno “živčno” omrežje, s pridobljenimi podatki bodo sodelovali pri izpopolnjenju funkcij avtonomne vožnje. Modela ID.3 in ID.4  že prispevata k pridobivanju podatkov. Čeprav bo v naslednjih dveh letih na cestah vozilo vsaj pol milijona primerkov, bo proces resnično zaživel šele leta 2026, ko bo luč sveta ugledala nova generacija avtomobilov na konvencionalen pogon, prav tako zmožnih pošiljanja podatkov v oblake. Z medsebojno komunikacijo bodo zbirali informacije o prometu in ovirah, postal bo samoučljiv sistem milijonov vozil.

Del prihodnosti bodo še vedno zastopali nekateri ključni modeli, kot so Golf, Tiguan, Passat in T-Roc. Sledeče generacije bodo prejele najmanj blago-hibridne pogonske sklope, nekateri bodo priključni hibridi s preko 100 kilometri električne avtonomije. Po vsej verjetnosti se bo poslovil popularen družinski dostavnik Touran, nekaj več upanja ostaja za Arteona. Načrti za dostopnega električnega malčka s pričakovano oznako ID.1, so bili zaradi zapletov pomaknjeni proti letu 2025. Manjši električen avtomobil pod modelom ID.3 bo baziral na platformi MEB Entry, njegova cena se bo pričela pri 20 tisoč evrih. Prav pri stroških izdelave, doseganju dostopne cene in obenem dostojnega zaslužka so se zataknila kolesca razvoja.

Žiga Kolman
foto: Volkswagen

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button