AvtomobilizemNovice

Volkswagen Passat še devetič postavlja nova merila

Iz Wolfsburga je naposled zapeljala nova generacija najuspešnejšega družinskega karavana.

Pri Volkswagnu se je odvila ena najpomembnejših avtomobilskih premier letošnjega leta in sicer prihod nove devete generacije Passata, ki se ponaša s svežo postavno aerodinamično obliko, učinkovitimi pogonskimi sklopi, izvrstno kakovostjo izdelave ter bogatim naborom sodobnih tehnologij. Novi Passat kljub modernizaciji ohranja svojo prepoznavno identiteto. Težko pričakovani novinec bo javnosti predstavljeno na sejmu mobilnosti IAA v Münchnu med 5. in 9. septembrom 2023, prodajno pot pa naj bi začel v prvem četrtletju prihodnje ga leta. Z več kot 34 milijoni prodanih vozil po vsem svetu je Passat tretji najuspešnejši Volkswagnov model za Golfom in Beetlom.

Deveta generacija Passata ohranja bogato tradicijo in hkrati uvaja moderen oblikovalski pristop. Med pomembnimi spremembami v primerjavi s predhodnikom so bolj izklesane površine, dinamične linije in večje dimenzije, kar je z optimizacijo prineslo izredno nizek količnik zračnega upora le 0,25 Cd. Daljša medosna razdalja in skupna dolžina kar 4.912 mm, napredni LED žarometi ter izrazit sprednji del na novo poudarjajo njegovo prisotnost. Passat Variant se ponaša s športno silhueto, ki jo poudarjajo ostre linije in dolga stranska okna. Na zadku so LED luči s 3D efektom, strešno krilce in aerodinamični elementi za večjo učinkovitost. Passat Variant bo po novem na voljo le v karavanski Variant obliki, s petimi sedeži in prtljažnim prostorom 690 litrov oziroma do 1.920 litrov, saj bo s časom nadomestil tudi obe izvedenki Arteona.

Pod pokrovom novega Passata bodo delovali učinkoviti pogonski sklopi, ki bodo s sovjo raznolikostjo zadostili potrebe različnih vrst kupcev. Na voljo bodo blago-hibridni bencinski motorji eTSI, dva priključna hibrida eHybrid, trije turbodizli TDI in dva klasična turbobencinarja TSI, vsi bodo združeni s samodejnim DSG menjalnikom. Blago-hibridni 1.5 eTSI bo nudil 110 kW (150 KM), par TSI bencinarjev bo zmogel 150 kW (204 KM) ali 195 kW (265 KM), 2-litrski TDI dizel pa bo na voljo s tremi stopnjami moči – 90 kW (122 KM), 110 kW (150 KM) in 142 kW (193 KM). Najmočnejši bencinski in dizelski motor bosta serijsko opremljena s 4Motion štirikolesnim pogonom.

Passat devete generacije temelji na najnovejši različici Volkswagnove modularne prečne matrične platforme MQB evo, ki omogoča integracijo najsodobnejših tehnologij, vključno z dvema novo razvitima priključno-hibridnima sistemoma z močjo 150 kW (204 KM) in 200 kW (272 KM). Oba sta povezana z novo baterijo s kapaciteto 19,7 kWh, ki omogoča približno 100 kilometrov električnega dosega, s čimer se Passat Variant prelevi v uporabno električno mestno vozilo. Znatno se je skrajšal tudi čas polnjenja, saj je mogoče baterijo oskrbeti z izmeničnim priklopom s močjo do 11 kW, na hitrih polnilnih postajah pa z močjo 50 kW. Poleg tega kombinacija električnih in varčnih bencinskih motorjev omogoča skupen doseg 1.000 kilometrov, kar je za avtomobil takšnega kova izrednega pomena.

Volkswagen v svoji okolju prijazni ponudbi predstavlja novi 48-voltni blago-hibridni pogone, ki lahko kinetično energijo pretvori v električno, za sposobnost jadranja brez vklopa motorja z notranjim izgorevanjem. Passat Variant še naprej zagotavlja mirno in prostorno potovalno izkušnjo z možnostjo naprednih funkcij, kot je nova generacija prilagodljivega nadzora podvozja DCC Pro, prelomna lastnost, ki postavlja nove standarde vzmetenja v svojem razredu. Inovativna tehnologija z dvema komorama zagotavlja optimalno dinamiko ali udobje. Na drugi strani so še izboljšani sedeži ergoActive Plus s pnevmatsko masažo tlačnih točk. Velika novost je v celoti digitaliziran 10,25-palčni kokpit, ki vključuje intuitivne funkcije za izboljšanje vozne izkušnje, prav tako so vključeni tudi varnostni pripomočki, kot sta samodejno parkiranje in asistirana vožnja na dolgih poteh.

Z notranjostjo so stopili velik korak naprej v primerjavi s preteklimi modeli, saj je zaradi seganja po višjih segmentih opremljena z visokokakovostnimi materiali in elegantno zasnovo. Glavnico ambienta predstavlja velik 12,9-palčni (z doplačilom 15-palčni) panoramski osrednji zaslon na dotik zgrajen na osnovi operacijskega sistema MIB4, ki ponuja intuitivno in vozniško osredotočeno info-zabavno izkušnjo, prestavna ročica ali izbirnik smeri vožnje pa se je preselil ob volan ter tako sprostil več površine na sredinski konzoli. Kupci bodo lahko izbrali še nov projicirni zaslon, s katerim bo osredotočenost na cesto le še višja. Napredek na vseh področjih bo posledično za seboj prinesel dvig cen. Ko se bo februarja prihodnje leto začela prodaja v domači Nemčiji pričakujemo pričetek pri vsaj 39 tisoč evrih.

Žiga Kolman
foto: Volkswagen

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button