AvtomobilizemNovice

Edinstvena Volkswagen Jetta GLI Performance koncept

Štirivratni limuzinski »GTI« z nabrušenim motorjem in nastopaško karoserijo.

Dejstvo je, da kompaktne športne limuzine počasi izumirajo, zato bodo Volkswagnov fantastičen izdelek opazili le redki. S strupeno Jetto GLI Performance koncept se je Volkswagen udeležil letošnjega salona predelav SEMA v Las Vegasu, kjer je pritegnil pozornost poznavalcev, saj nenazadnje ne gre za križanca.

Dolgoletni sorodnik Golfa GTI z bogato zgodovino se je v standardni športni GLI preobleki podal v kalifornijski oblikovalski center, kjer so ga preoblikovali v suverenega udeleženca norega salona v Nevadi. Za osnovo so izbrali Jetto GLI izdajo Autobahn, ki se ponaša z vse redkejšim šeststopenjskim ročnim menjalnikom, močno poširjeno karoserijo z zračnimi režami za blatniki, globokima stranskima pragovoma in mišičastim zadkom z dvema izpušnima cevema, celoten paket rahlo spominja na Audijeve RS modele.

Spremembe sprednjega dela je vodila potreba po dodatnem hlajenju, saj 2-litrski turbobencinski motor po predelavi namesto standardnih 228 KM razvije 350 KM in 504 Nm navora, kar se preko okrepljene sklopke in ročnega menjalnika prenaša na sprednji kolesni par. Za ustavljanje skrbijo zajetne zavore s šestbatnimi čeljustmi in karbon-keramičnimi diski, znižano podvozje sloni na športnem vzmetenju, dodali so številne ojačitve in seveda 20-palčna Rotiform Monoblock platišča z aerodinamičnimi pokrovi. Paket zaokrožuje par Recaro školjkastih sedežev v notranjosti.

»Koncept Jetta GLI Performance je bil za našo ekipo priložnost, da iz strasti do motošporta ustvarimo vizijo, ki je še bolj izrazita in vznemirljiva od serijskega modela,« je dejal Reto Brun, višji direktor Volkswagnovega oblikovalskega centra v Kaliforniji. »Široka karoserija daje konceptu GLI nastopaško držo o kateri sanja vsak avtomobilski navdušenec, grafična obdelava pa poudarja njegovo agresivnejšo naravo in hkrati vključuje klasične GLI elemente.«

Žiga Kolman
foto: Volkswagen

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button