AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Volkswagen ID.7 s pametno klimatsko napravo

VIDEO: Vse skupaj se prične še preden vstopite v vozilo.

Šele nekaj dni je minilo od kamuflažne premiere nove Volkswagnove električne limuzine ID.7, pa smo v nabiralnik že prejeli novo vest. Tokrat bo govora o pametni klimatski napravi in kaj ta pravzaprav počne.

Slednja bo prvič na voljo prav v ID.7 in se samodejno zažene še preden stopite v vozilo. Takoj ko ID.7 zazna ključe v bližini, bo sam zagnal klimatizacijo vozila. To pomeni hlajenje ali ogrevanje ambientalnega zraka, kroženje pa se bo še povečalo takoj ob odprtju vrat, ko bo lahko vozilo izvedlo »hitro prepihovanje«. Čim bodo potniki sedli v ID.7 bo ta usmeril pihanje zraka stran od njih, da bo kroženje zraka kar najbolj učinkovito.

Upravljanje klimatske naprave poteka ali preko 15-palčnega osrednjega multimedijskega zaslona ali glasovno. Če bo slednje na voljo tudi v slovenščini zaenkrat še ni znano, vsekakor bo pogovor mogoč v angleškem jeziku. Vozilo bo prepoznalo različne barve glasu in bo tako hitro prilagodilo delovanje klimatske naprave večjemu številu voznikov.

Zanimiva novost je recimo spremljanje okolice vozila in prilagajanje prezračevanja glede na smer sončne svetlobe. V kolikor bo vozilo izrazito obsijano le z ene strani bodo to posebna zaznavala prepoznala in poskrbela, da bo vozilo na tisti strani bolj hlajeno kot preostanek vozila v »senčni legi«. Več v zgornjem video prispevku.

Blaž Likovič
foto: VW

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button