AvtomobilizemNovice

Volkswagen Golf R 20 Years z novim mejnikom na zeleni pentlji

Imenitni Golf R v čast 20. obletnice imena R, je postavil najhitrejši čas med enako označenimi modeli.

Letos mineva 20 let od predstavitve Golfa R32, prvega produkta z magično črko R, kar je Volkswagen izkoristil za izdelavo jubilejne serije aktualnega Golfa R, ki je postal najhitrejši svoje vrste. Zavoljo dodatne moči in še bolj športne nastrojenosti v primerjavi s standardnim R, se je izkazal z odličnim časom 7.47.31 na legendarni stezi Nordschleife.

Najhitrejši Golf R 20 Years je med podvigom, na glavni ravnini dirkališča dosegel hitrost 164 km/h in skupno za štiri sekunde ugnal običajnega R. Volan rekordnega Golfa je vihtel Benjamin Leuchter, za nastavitev pa so uporabili program Special, optimiziran prav za Nürburgring. Mehansko je Golf R 20 Years identičen standardnem R z opremo R-Performance, katerega 2-litrski štirivaljni turbobencinar namesto 320 konjskih moči zmore 333 KM, kar se preko bliskovitega sedemstopenjskega dvosklopčnega samodejnega menjalnika prenaša na vsa štiri kolesa.

Bogat paket opreme prinaša številne bonbončke, kot so večje zadnje krilce, sistem vekotringa navora in program za driftanje. Zadek seveda krasi odličen Akrapovičev izpušni sistem s prijetno zvočno kuliso, obogaten s sistemom »emotional start«, ki ob zagonu motorja motor požene do višjih vrtljajev. Koliko je vprega 13 dodatnih konjičev vplivala na pospeševanje pri Volkswagnu ne razkrivajo, vendar že standardni Golf R za doseg stotice potrebuje 4,7 sekund.

Najmočnejšega Golfa so optično popestrili z izbiro dveh karoserijskih barv – modra v kombinaciji s črnimi 19-palčnimi platišči, bele različice pa prejmejo modro obarvana. Srednja stebrička krasi logotip številke 20, prav tako se napis »20 R« projicira na tla ob odprtju vrat, notranjost pa je obogatena z okrasnimi elementi iz pravih ogljikovih vlaken, podaljšanima obvolanskima prestavnima ročicama in črko R na volanskem obroču. Jubilejno serijo Golfa R 20 years ne bo številčno omejena, ampak jo bodo izdelovali zgolj eno leto. Naročila bodo odprta do polovice prihodnjega leta, zato le pohitite, če vas mika najbolj zmogljiv Golf v zgodovini.

Žiga Kolman
foto: Volkswagen

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button