AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Vizirani Ekonk: Najlažji električni avto in to iz Indije!

Napreden nov električni avtomobil z vrhunsko tehnologijo in vozniško naravnanostjo.

Svet električnih avtomobilov ima spet novega člana. Gre za zanimivo delo indijskega start-up podjetja Vizirani Automotive, katerih prvi izdelek obenem postaja tudi najhitrejši avtomobil iz Indije. »V indijskih skriptah Ekonk ponazarja začetek božanske svetlobe – veliki pok,« povedo ustanovitelji mladega podjetja.

Glavna nit in najbolj izstopajoča posebnost električnega novinca je njegovo razmerje moči in mase. S 738 konjskimi močmi premika le 738 kilogramov mase, s tem dosega idealno razmerje 1:1, kar je pred časom uspelo tudi znamenitem hiperšportniku Koenigsegg One:1. Kot drugo posebnost Vizirani izpostavlja inovativno metodo hlajenja baterije – biomimikrija. Preučevanje kako živali in seveda ljudje z dihanjem uravnavajo telesno temperaturo, so združili z nekaterimi starodavnimi indijskimi tehnikami ter ustvarili tehnologijo DiCo.

S pomočjo inovativne tehnologije DiCo lahko baterijski sklop neposredno hladijo z zrakom, za razliko od tekočinskega hlajenja, kar uporablja večina proizvajalcev. Posledično je avtomobil zaradi pomanjkanja zajetnega sistema bistveno lažji, bolj vodljiv in ponuja več dometa. Koliko zaenkrat še ni znano, niti niso razkrili velikosti baterije, vendar vemo, da se bo Ekonk do stotice pognal v samo 2,5 sekundah in dosegel najvišjo hitrost 309 km/h. Precej visoka številka po standardu električnih vozil, za kar je zaslužna tudi aerodinamične oblika.

Vizirani sicer obljublja, da ni vse v hitrosti in pospeških. Pri razvoju se osredotočajo na mehanski in pristen občutek, kolikor je seveda pri električnem avtomobilu mogoče doseči, saj niso na krovu nobena elektronska pomagala. Gre za čistokrvno električno vozno izkušnjo.

Žiga Kolman
foto: Vizirani Automotive

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button