AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Vietnamski VinFast predstavlja prvega SUV-ja VF e35

Svoj delček prodajne torte električnih avtomobilov si želi tudi novinec VinFast e35.

Na letošnjem avtomobilskem salonu v Los Angelesu se bo pod sojem žarometov predstavil novi električni SUV izpod rok mladega Vietnamskega podjetja VinFast. S svojimi dimenzijami in videzom se želi postavit ob bok Volkswagna ID.4 in seveda Tesle Model Y. VF e35 oblikovan s strani Pinifarine bo svojo prodajno pot začel tako v severni Ameriki, kot na stari celini.

Ob razkritju je VF e35 nastopil skupaj s svojim večjim bratom VF e36, a kljub manjšim dimenzijam še vedno ponuja konkurenčnost Tesli Model Y. Sprva bi morala ta dva nova električarja nositi imeni VF32 in VF33, a so se odločili za drugačen pristop.

Tehnološke podrobnosti zaenkrat ostajajo še v povojih, vendar so pred časom napovedali uporabo pogona z enim ali dvema elektromotorjema in močjo med 204 in 407 KM. Sicer še neznana kapaciteta baterija bo omogočala največji možen domet nekje 400 kilometrov, pravi WLTP preizkus ga še čaka.

VinFast veliko stavi na svoje nove modele, zato so se za nasvet pri oblikovanju obrnili kar na znamenito italijansko dizajnersko hišo Pininfarina, ki je podala svoj odgovor v obliki VF e35. Sprednji del je zelo izrazito in odrezavo oblikovan, opredeljujeta ga dve vrsti osvetlitve – skoraj čez celotno širino se raztezata dnevni LED svetili, pod njima sta žarometa, vmes pa impozanten V logotip. Proti zadku se razprostira precej elegantna linija, zaključne z rahlo pokončnim zadnjim oknom in svetlobnim zapisom, ponovno z logotipom na sredini.

V notranjosti osrednjo vlogo prevzema 15,4-palčni informacijski zaslon na dotik in tako kot pri Tesli, VinFast ni namestil dodatnih digitalnih merilnikov pred voznikom. Povsem verjetno se bodo informacije o vožnji izpisovale na sredinem zaslonu, ali pa bodo za prikaz uporabili projicirni zaslon. VF 35e bo kot eden redkih opremljen s 14 kamerami, lidar senzorji in 19 senzorji za 360 stopinjski pogled okolice, kar je potrebno za izpolnitev samodejne vožnje tretje stopnje. Napreden sistem bo gnal zmogljiv Nvidia Orin X računalniški čip, ki lahko v eni sami sekundi procesira 200 GB podatkov.

Za večjo konkurenčnost in hitrejši prodor na zahodnih trgih, bo VF e35 svoja glavna nasprotnika napadel še z nižjo vstopno ceno, prve dostave pa so predvidene že za naslednje leto.

Žiga Kolman
foto: VinFast

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button