AvtomobilizemNovice

Velika investicija v proizvodnjo Minijev

Bavarci širijo svoje interese elektrifikacije znamk.

Skupina BMW je izvedla pomembno naložbo v tovarni Minijev v Oxfordu in Swindonu, v vrednosti približno 700 milijonov evrov, s čimer so se v podjetju zavezali k proizvodnji električnih vozil ter posredno električnih prihodnosti. Proizvodni obrat v Oxfordu bodo v celoti razvili za izdelavo naslednje generacije električnih Minijev, kar pomeni premik k proizvodnji zgolj električnih vozil.

Udarno strateško potezo je med drugim podprla tudi vlada Združenega kraljestva, saj bodo z naložbo zagotovili nova delovna mesta v obratu v Oxfordu in prav tako v obratu za stiskanje karoserij v Swindonu. Kemi Badenoch, sekretarka za podjetništvo in trgovino je poudarila, da si vlada s podporo naložbam skupine BMW prizadeva za krepitev avtomobilskega sektorja ter gospodarske rasti na Otoku.

Oxford ob praznovanju 110. obletnico obstoja ostaja srce znamke Mini, saj se tam od leta 2019 poleg običajnih modelov z motorji z notranjim izgorevanjem uspešno proizvaja tudi aktualni električni Mini. Tovarna v Oxfordu trenutno proizvaja različne Minijeve modele, od leta 2024 pa bodo s traku zapeljale tudi nove generacije modelov z vsemi različicami pogonov, med drugimi tudi novi Mini Cabriolet. V tovarni nameravajo proizvodnjo povečati za kar 200 tisoč avtomobilov na leto, od leta 2030 dalje pa naj bi izdelovali le še električne avtomobile.

Novo generacijo večjega križanca Countryman bodo namesto v Oxfordu izdelovali v tovarni Leipzigu, novo generacijo električnega trivratnega Cooperja in prihajajočega električnega Aceman bodo izdelovali na Kitajskem, v okviru skupnega projekta s podjetjem Great Wall Motor. Z izvozom prvih primerkov bodo pričeli v začetku prihodnjega leta. Vse te poteze krepijo strategijo elektrifikacije bavarskega podjetja.

Žiga Kolman
foto: BMW

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button