AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Velik mejnik za Škodo na poti do električne prihodnosti

Izdelava modelov Enyaq je dosegla mejo 200 tisoč enot.

Škoda je z izdelavo 200 tisoč enot električnih modelov Enyaq in Enyaq Coupé dosegla pomemben mejnik ter s tem dokazala svojo zavezanost eleltrični mobilnosti. Najnovejši primerek, belo obarvani Enyaq Coupé Sportline, je s proizvodne linije zapeljal 16. februarja.

Z nenehnimi izboljšavami, kot so zmogljivejši pogonski sklopi, večji doseg, hitrejše polnjenje in posodobljena programska oprema, se model Enyaq še naprej razvija. V kratkem nameravajo predstaviti drugi dostopnejši električni model Elroq, s čimer se bo začela uvedba šestih novih električarjev. Enyaq, zasnovan na modularni platformi MEB skupine Volkswagen, je na čelu električne prihodnosti znamke. Da bi lahko prilagodili tako modele na osnovi MEB kot tudi modele MQB z motorji z notranjim izgorevanjem, je Škoda vložila 32 milijonov evrov v prilagoditev glavne tovarne v Mladi Boleslavi. Leta lanskem letu so dobavili 81.700 enot Enyaqov, kar pomeni 52,1-odstotno povečanje v primerjavi s prejšnjim letom. Enyaq ne ponuja le vožnje brez emisij, temveč se ponaša tudi z ogljično nevtralno bilanco.

Za modelno leto 2024 je bila družina Enyaq deležna pomembnih posodobitev. Modeli, kot so Enyaq 85, 85x in RS, imajo močnejše in učinkovitejše elektromotorje na zadnji osi ter posodobljeno programsko opremo za bolj intuitiveno uporabniško doživetje. Pomembne izboljšave povečujejo doseg, optimizirajo učinkovitost polnjenja in omogočajo predgrevanje baterije za boljše delovanje na hitrih polnilnicah. Različica SUV lahko zdaj brez vmesnega polnjenja prevozi več kot 560 kilometrov, različica Coupé pa preko 570 kilometrov. Čas polnjenja od 10  do 80 odstotkov se je pri obeh različicah skrajšal na manj kot 30 minut.

Zavezanost podjetja Škoda Auto k elektrificirani prihodnosti se kaže v znatnih naložbah, za katere so do leta 2027 namenili 5,6 milijarde evrov sredstev. Poleg tega je podjetje z vzpostavitvijo nove proizvodne linije decembra lani povečalo zmogljivost proizvodnje baterij na 1.500 enot dnevno. Prihajajoča predstavitev modela Elroq še dodatno utrjuje Škodino prisotnost v segmentu kompaktnih električnih SUV-jev.

Žiga Kolman
foto: caranduser.com, Škoda

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button