AvtomobilizemNovice

Več moči za divjega Donkervoort D8 GTO

S pomočjo predelovalca ABT je postala individualna serija še močnejša.

Donkervoort, Nizozemski proizvajalec unikatnih športnih avtomobilov, za novo serijo obljublja butično izdelavo po naročilu in več moči, s tem razlogom so jo poimenovali D8 GTO Individual Series. Obenem gre tudi za nekakšno jubilejno serijo, zadnjo obliko modela D8 GTO, ki se so prihodu leta 2013 letos počasi poslavlja.

Pa se podajmo podrobneje v zadnjega D8 GTO, katerega so v roke vzeli nemški predelovalci pri ABT-u in iz 2,5-litrskega Audijevega turbinsko podprtega petvaljnika iztisnili 435 KM ter 570 Nm navora. S tem se Individual Series uvršča v sam vrh najbolj zmogljivih Donkervoortov, ker pa mora motor premikati vsega 680 kilogramov, se novinec do stotice izstreli v pičlih 2,6 sekundah. S temi številkami bo brez truda premagal čas prej najbolj norega JD70 na ravnicah dirkališča Spa-Francorchamps.

Seveda bo do tega rezultata prišlo ob izbiri številnih dirkaških dodatkov, kot so lahka karbonska platišča, školjkasta sedeža z večtočkovno vpetimi pasovi, varnostna kletka, lažja baterija in posebej nastavljeno vzmetenje. Seveda lahko po želji mojstri pri Donkervoortu sežejo še globlje in spremenijo nastavitev zavor, šasije, blaženja, odzivnost krmiljenja, hlajenja motorja ter nenazadnje aerodinamiko. Prav tako lahko namesto petstopenjskega ročnega menjalnika izberemo šeststopenjsko sekvenčno enoto.

Donkervoort pri Individual Series ne želi poudariti le dirkaške plati avtomobila, tisti bolj umirjeni se lahko poigrajo z izbiro udobju bolj prilagojenih dodatkov. Z veseljem bodo vgradili klimatsko napravo, namestili servo krmiljenje, vzvratno kamero in notranjost oblekli v katerokoli usnje ali alkantaro z ujemajočo potovalno prtljago. Kupci bodo imeli proste roke tudi pri izbiri karoserijske barve v neskončnih odtenkih, razne kombinacije barv ali pa se odločijo samo za plast laka preko karbonskih panelov.

»Praktično vsak voznik Donkervoorta že ima močno individualistično žilico, zato smo pripravili model, ki daje njihovi domišljiji proste roke,« pravi direktor Denis Donkervoort. Če je novi D8 GTO navdušil tudi vas, potem si ga lahko omislite za 198 tisočakov, seveda brez upoštevanja izbrane opreme.

Žiga Kolman
foto: Donkervoort

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button