AvtomobilizemNovice

Vanwall Le Mans dirkalnik postaja cestno legalni hiperšportnik

Novi Vanwall Vnadervell 1000 zamenjuje WEC aerodinamiko za registrske tablice.

Hiperšportnik s precej nepoznanim imenom Vanwall Vandervell 1000, je eden izmed več hibridnih Le Mans dirkalnikov preobraženih v serijsko obliko. Mojstrovina izkušene nemške dirkaške ekipe ByKolles se bo s kredencami postavila po robu Aston Martinu Valkyrie.

Fotografije nastale pred sedežem podjetja v Grendingu razkrivajo nekoliko bolj umirjeno produkcijsko obliko LMH dirkalnika, ki je ob preobrazbi, verjetno zavoljo izpolnjevanja varnosti v cestnem prometu, izgubila divjo aerodinamiko in ogromno zanje krilce. ByKolles namerava z imenom Vanwall nastopiti na svetovnem vztrajnostnem prvenstvu WEC, a zven imena ni povezan z britanskim podjetjem, ki obuja naslednika zmagovitega bolida Formule 1 iz leta 1958.

Na objavo natančnih tehničnih podatkov športnika Vandervell 1000 bo potrebno še nekoliko počakati, vendar lahko pričakujemo občutno višje številke kot pri predpisno omejeni dirkaški različici s 680 KM in minimalno maso 1.030 kilogramov. Že del imena »1000« namiguje, da bodo iz hibridnega V8 motorja iztisnili 1.000 KM, medtem ko masa vozila ne bo presegala ene tone.

Doseg takšnih številk je vsekakor izvedljiv, namreč tudi 1.000-konjski Valkyrie je svoje življenje začel z načrtom tekmovanja v kategoriji LMH, preden so ga ovrgli v zameno za nadaljevanje nastopanja v Formuli 1. ByKolles bo z dirkalnim Vandervellom v WEC nastopil naslednjo sezono, čeprav so prvotno načrtovali začeti že letos, a so jim vstop preprečili zaradi težav z dokumentacijo. Za lovorike so bodo potegovali vzporedno s Ferrarijem, Peugeotom, Toyoto in Scuderio Cameron Glickenhaus, ki je prav tako zavezana k izdelavi cestno legalne različice svojega dirkalnika.

Žiga Kolman
foto: ByKolles

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button