AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

V naslednjem letu prihaja poskočni Hyundai Ioniq 5 N

V igri je visoko zmogljiva različica Hyundaia Ioniq 5 N s kar 585 konjskimi močmi.

Hyundai bo svojo N magijo, ki so jo uspešno namenili že dvema klasičnima bencinskima modeloma i30 in i20, pustil tudi na električnem modelu Ioniq 5. Tako bo postal eden prvih električno gnanih »hot-hatchev«. Razne govorice in napovedi takšnega modela potrjujejo številni vohunski posnetki, nenazadnje tudi v okolici zelenega pekla, kjer je testna baza Hyundaijevega športnega oddelka.

Da se res pripravlja strupena različica Ioniq 5, potrjuje prihod zmogljive dvo-motorne Kie EV6 GT, zasnovane na enaki platformi kot Hyundai. A čeprav si korejska sorodnika delita enako zasnovo in določene dele pogona, bosta nabrušeni izvedenki med seboj popolnoma drugačni. V primeru Ioniq 5 N, se bodo inženirji osredotočali na izboljšave šasije in manj na plat zmogljivosti. Veliko poudarka bo na stabilizaciji, vzmetenju in krmiljenju, saj inženirji pri oddelku N eksperimentirajo za različnimi nastavitvami elektronskega diferenciala z delno zaporo. Bistvo bo premagovanje izdatne mase Ioniq 5 in ohranjanje karakteristik originalnih N modelov, i20 N in i30 N, ki se ponašata z igrivo šasijo v primerjavi s standardnimi izvedenkami.

V objektiv so že večkrat ujeli misterioznega prototipnega Ioniq 5, ki sicer svoje navzven svoje prav narave ne razkriva, od običajnega modela izstopa le po lahkih platiščih, obutih v oprijemljive Pirelli P Zero pnevmatike. Hyundaijev oddelek N že dalj časa načrtuje visoko zmogljiv model na osnovi podznamke Ioniq, saj želijo s prehodom na električno energijo, skladno preobraziti tudi športno divizijo. Širjenje električnega portfelja bo v prihodnosti obrodilo veliko baterijsko-električnih modelov, vključno s športnimi izpeljankami, saj fleksibilna modularna e-GMP skriva veliko potenciala.

Žiga Kolman
foto: Hyundai

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button