AvtomobilizemNovice

V Evropo prihaja Volkswagen Nivus

Novi Volkswagen Nivus je kupejevska različica T-Crossa.

Volkswagen je uradno potrdil prihod malega SUV-ja na staro celino v drugi polovici letošnjega leta. Sprva so ga predstavili v Braziliji, kjer se že uspešno prodaja, sedaj bodo kupjevskega brata T-Crossa ponudili še na drugih trgih.

Sicer so pri Volkswagnu razširitev prodaje Nivusa v Evropi napovedali že pred nekaj časa, vendar začetka proizvodnje še niso razkrili. Direktor Volkswagna Ralf Brandstätter je na letni konferenci dejal: “V drugi polovici letošnjega leta bomo uvedli nov športni CUV model za Evropo”. Spremni podatki prikazujejo prihod avtomobila v tretji oziroma zadnji četrtini leta, kar pomeni, da je verjetno jesensko razkritje in začetek prodaje pred zimo.

Nivus sedi na MQB A0 platformi, najmanjši verziji modularne platforme koncerna Volkswagen in uporablja enako arhitekturo kot T-Cross ter Polo. S 4,266 mm je nekoliko daljši od T-Crossa, strešna linija je za 10 mm nižja. Nivus daje več poudarka na stil, tako bi lahko bil potencialen konkurent Toyote CH-R.

V Južni Ameriki je ponujen le ena pogonski sklop, litrski trivaljni bencinar TSI, ki bo verjetno osnova tudi za evropski model, morda z dodatkom elektrifikacije. Obstaja možnost vgradnje bolj poskočne 1,5-litrske štirivaljne enote. Dizlov ali pravih hibridov ni za pričakovati, saj le tako lahko ohranijo nizko dostopno ceno.

Letos bosta prenove deležna Polo in T-Cross, predvsem na področju tehnologije in digitalizacije, vseh novosti bo pred poletjem deležen tudi Nivus. Večji T-Roc je načrtovan šele za zadnjo četrtino leta 2021.

Žiga Kolman
foto: Volkswagen

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button