AvtomobilizemNovice

V Evropo prihaja Lexusov prestižni kombi LM

Mercedes razred V kmalu z močno konkurenco z dežele vzhajajočega sonca.

Lexus bo v Evropo pripeljal novo vrsto vozila, precej neobičajno za japonsko premijsko znamke, gre za prostoren kombi LM, ki predstavlja novo stopnjo udobja. Z luksuznim enoprostorcem oziroma kombijem odpirajo novo poglavje znamke in postavljajo močno konkurenco Mercedesu razred V ter Volkswagnu Multivan.

Pri oblikovanju novega LM sta bili najpomembnejši lastnosti udobje potnikov in prijetno počutje v kabini, kar sovpada z japonskim načelom gostoljubja Omotenashi. Doseganje teh zahtev omogočajo ravnodušne mere, v dolžino namreč meri 5.130 mm, saj so s tremi metri medosne razdalje ustvarili občutek premijske limuzine. Novi LM bo s tem namenom poleg praktične sedemsedežne razporeditve na voljo v štirisedežni izvedenki, z dvema individualnima foteljema zadaj, z ločilno steno med sprednjima potnikoma, kot pri limuzinah najvišjega razreda.

Da bo potnikom kar se da udobno, so zadnji prostor ovili v izdatno količino zvočne izolacije, vgradili sofisticiran sistem zračenja s termalnimi merilniki, za zabavo bo skrbel ogromen 48-palčni zaslon visoke ločljivosti (14-palčni v sedemsedežniku), za glasbeno doživetje pa izvrstno Mark Levinson ozvočenje s 23 zvočniki (21 v sedemsedežni različici). Tudi sedemsedežna razporeditev prinaša ločena udobna sedežev drugi vrsti, zadnja klop s tremi sedalnimi mesti v zloženem položaju odpre ogromen prtljažni prostor. Celotna notranjost je odeta v kakovostno usnje, sedeži pa s svojo zasnovo preprečujejo nihanje glave, kar je pogosta težava višjega sedalnega položaja v enoprostorcih, prav tako so opremljeni s gretjem, hlajenjem in ledveno oporo. Prilagajanje delovanja klimatske naprave poteka preko ločenega panela nad potnikom v drugi vrsti, za dodatne funkcije sta zaslužna dva manjša zaslona na sedežih.

Novi LM je zasnovan na domači GA-K platformi, za pomikanje prestižne križarke bo v Evropi ekskluzivno skrbel hibridni sklop z oznako 350h, sestavljen iz 2,5-litrskega štirivaljnega bencinskega motorja, brezstopenjskega CVT menjalnika in manjšega elektromotorja, zmožnega neslišne vožnje na kratke razdalje. Sistemska moč je odmerjena pri 184 kW (250 KM) in 239 Nm navora, kar se na vsa štiri kolesa prenaša preko E-Four sistema, ki lahko po potrebo do 80 odstotkov moči pošle na zadnji kolesni par. Pri tovrstnem vozilu pospeški niso ravno pomembni, zato jih Lexus ne navaja, najvišja hitrost je odmerjena pri 190 km/h. Kot pričakovano, je na krovu cela četica varnostnih in voznih pripomočkov, aktivno vzmetenje pa skrbi za maksimalno udobje. Cene novega Lexusa LM bodo znane pred začetkom prodaje jeseni letos, prve dostave pričakujemo zgodaj 2024.

Žiga Kolman
foto: Lexus

Povezani članki

3 komentarjev

  1. Mene pa ta avtomobil najbolj spominja na Mazdo5. Hkrati sem vesel, da imajo Japonci jajca, da naredijo nekaj bolj futurističnega!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button