AvtomobilizemNovice

Uradno: Novi Nissan Qashqai le s pomočjo elektronov

Brez saj za najbolje prodajanega križanca na Starem kontinentu.

Japonci so razgrnili nekaj več podrobnosti okoli pogona novega Qashqaija, ki bo očitno na voljo le še v elektrificirani obliki, medtem ko je dizelskemu agregatu odbila zadnja ura v aktualni izvedenki. Iz brzojavke smo razbrali možnost izbire le dveh hibridnih pogonov – blage MHEV in tiste prave, imenovane e-Power. Kaj točno nudita?

Skromnejša »Micro Hybrid« bo simbioza že znanega 1,3-litrskega DiG-T bencinskega agregata, ki mu bo asistiral 12-voltni električni pogon. Izbrali boste lahko med dvema močnostnima izvedenkama s 140 ali 158 KM, pri slednji bo ob doplačilu samodejnega CVT menjalnika na voljo tudi inteligentni štirikolesni pogon. Blago-hibridni pogon bo regeneriral zavorno energijo vozila in med pojemkom pod 18 km/h agregat tudi ugasnil, medtem ko bo med pospeševanjem črpal energijo in na ta račun varčeval z bencinskim gorivom.

Klasični hibridni sistem e-Power bo na evropskih tleh prvič predstavljen, tvorita pa ga 1,5-litrski atmosferski agregat in elektromotor z močjo 140 kW (190 KM). Bencinski agregat ne bo gnal koles, temveč je zadolžen za proizvajanje električne energije, ki bo shranjena v namenski litij-ionski bateriji, iz nje pa se bo napajal omenjeni elektromotor. Japonci so na domačem trgu že predstavili takšno obliko pogona, le da so tam v Qashqaija vgradili 1,2-litrski agregat in pogon z končno močjo 108 KM. Menda je inovativni e-Power pogon precej dovršena reč, na kar bomo morali še malce počakati, saj podatkov o popolnem razkritju vozila in vstopu na evropski trg še ni.

Blaž Likovič
foto: Nissan

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button