AvtomobilizemNovice

Unikatna serija Minija JCW za 60 let Cooperja

Omejena serija Minijev obeležuje šestdesetletnico začetka sodelovanja z družino Cooper.

Pred davnimi šestdesetimi leti je inovativni mož z imenom John Cooper – lastnik podjetja Cooper Car Company, ki je v letih 1959 in 1960 osvojilo konstruktorsko prvenstvo Formule 1 – prepoznal športen potencial skromnega Minija.

Vsem je znana zgodba uspeha Minijev z mojstrsko nadgradnjo Cooperja, saj so osvojili številne lovorike na dirkališčih in relijih, dandanes pa značko Cooper najdemo že na mnogih serijskih modelih. Uspešno sodelovanje je Mini obeležil s posebno jubilejno serijo JCW (John Cooper Works). Izdelava bo omejena na 740 primerkov, zanj pa bo potrebno odšteti najmanj 33.800 funtov (39.400 evrov).

V primerjavi s standardnim Minijem JCW posebnež ni prejel mehanskih sprememb, ohranja 2-litrski turbobencinski motor z 231 KM in 320 Nm navora, dovolj za poskok do stotice v dobrih šestih sekundah ter doseg najvišje hitrosti 246 km/h. Po zmogljivosti torej ne bo izstopal, se pa razlikuje vizualno, odet v novo Rebel zeleno karoserijsko barvo, s kontrastno belo streho, kljukami vrat, zunanjimi ogledali in dirkaškimi črtami. Na pokrovu motorja in vratih se s številko 74 poklanjajo prvem zmagoslavnem Miniju Cooper, prav tako povsod najdemo manjše retro podrobnosti. V notranjosti armaturno ploščo krasijo podpisi treh generacij Cooperjev – dveh Johnov in Charlieja.

Žiga Kolman
foto: Mini

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button