AvtomobilizemNovice

Ultimativni Mercedes razred S

Če je AMG C63 S razočaral s štirivaljnim motorjem, novi S 63 nadaljuje zgodbo osemvaljnikov.

Razred S v oddelku Mercedes-AMG vedno igral pomembno vlogo, saj so že pred več kot 50 leti dokazali, da lahko z inovativnostjo premijsko limuzino preobrazijo v dinamičnega športnika. Znamka športnih avtomobilov iz Affalterbacha je svoj prvi mejnik postavila leta 1971 z modelom Mercedes-Benz 300 SEL 6.8 AMG. Z novim Mercedes-AMG S 63 E-Performance s hibridno tehnologijo iz sveta Formule 1 ponovno postavljajo nova merila v tem segmentu.

Novi Mercedes-AMG S 63 E-Performance pod površjem združuje 4-litrski V8 biturbo motor s hibridnim sklopom. Elektromotor z močjo 140 kW (190 KM) je nameščen na zadnji osi, kjer je združen z dvostopenjskim menjalnikom in elektronsko nadzorovanim zadnjim diferencialom, za prenos moči bencinskega motorja na vsa štiri kolesa pa skrbi devetstopenjski menjalnik z več sklopkami. Visokozmogljiva baterija je prav tako nameščena nad zadnjo osjo, s kapaciteto 13,1 kWh omogoča 33 kilometrov električne avtonomije. Za ohranjevanje optimalnega delovanja 400-voltne baterije skrbi tekočinsko hlajenje, medtem ko lahko voznik prestavlja med štirimi stopnjami regenerativnega zaviranja.

Sistem razvit v sodelovanju z domačo ekipo Formule 1 se manj osredotoča na električni doseg in bolj na povečano zmogljivost v vseh pogojih. S 590 kW (802 KM) sistemske moči in 1.430 Nm navora luksuzna križarka postavlja nova merila v segmentu. Pospešek do stotice traja zgolj 3,3 sekunde, najvišja hitrost je omejena na 250 km/h, z dodatkom AMG Driver’s Package se dvigne na 290 km/h. Sistemi, kot so serijsko adaptivno zračno vzmetenje AMG Ride Control+, AMG Active Ride Control proti neželenem nagibanju in krmiljenje zadnje osi do 2,5 stopinje, zagotavljajo širok razpon med vozno dinamiko in udobjem. Za varno zaustavljanje 2.595 kilogramske športne limuzine skrbijo standardne kompozitne zavore, z doplačilom so na voljo lažje karbon-keramične.

Mogočnega AMG S 63 E-Performance bomo prepoznali po novi maski z navpičnimi letvami, raznimi AMG logotipi in našobljenih odbijačih. Zadnjega krasijo značilne štiri izpušne cevi, globlji stranski pragovi pa poskrbijo za poudarjeno držo. Serijsko so na vse štiri konce namestili 21-palčna platišča, ovita v oprijemljive Michelin Pilot Sport 4 S pnevmatike. Notranjost ni bistveno spremenjena z izjemo unikatnega oblazinjenja z logotipi AMG, vtisnjenimi v naslone za glavo. Kabini so seveda namenili nekaj več ekskluzivnih materialov, postavitev je zgolj štirisedežna z udobnimi prvorazrednimi fotelji za zadnja potnika. Zaradi vgradnje baterijskega sklopa se je prostornina prtljažnika nekoliko zmanjšala na 305 litrov.

V ambientu očiščenem fizičnih tipk za prikaz info-zabavnih vsebin skrbi 12,3-palčni pokončni zaslon na dotik na sredini armaturke, kateri se pridružujejo digitalni merilniki. Za obdelavo podatkov skrbi najnovejša programska oprema MBUX s prilagojenim AMG videzom. Med posebnosti prikaza spadata tema Supersport in prikazovalniki zmogljivosti, ki izpisuje temperaturo motorja ter načine vožnje, telemetrijski podatki pa so del menija AMG Track Pace. Najmogočnejša izvedenka Mercedesa razred S bo v prodajen salone zapeljala v prihodnjem letu, ko bodo objavili tudi natančne specifikacije in cene.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button