AvtomobilizemNovice

Ultimativni dirkaški Hennessey Venom F5 Revolution

Namesto najvišje hitrosti, se Revolution osredotoča na rekordne čase na stezi.

Hennessey predstavlja novo ultimativno dirkaško nastrojeno različico hiperšportnika Venom F5, s katero bodo postavljali visoke mejnike na dirkališčih. Venom F5 Revolution je s svojo brezkompromisno vodljivostjo in neverjetno močjo eden najzmogljivejših hiperšportnikov s pristnim motorjem z notranjim izgorevanjem na svetu.

Osnovo novega Revolution predstavlja standardni F5 kupe, vendar je pridobil precej izboljšano aerodinamiko, vzmetenje, hlajenje motorja in geometrijo, nalašč za obisk dirkaških stez. Obsežna shujševalna kura je poskrbela za znižanje mase pod mejo 1.360 kilogramov. Teksaška raketa je nastala pod vodstvom glavnega inženirja Johna Heinricy in je sad 38-letnega razvoja športnih avtomobilov pri GM ter njegove dirkaške kariere – za seboj ima več kot 240 profesionalnih dirk, vključno s 35 udeležbami na 24-urnih dirkah in številne lovorike.

V osrčju šasije iz ogljikovih vlaken je nameščen Hennesseyev slavni 6,6-litrski motor V8 Fury z dvema turbopolnilnikoma in močjo 1.817 KM, ki se na zadnji kolesi prenaša prek avtomatiziranega enosklopčnega menjalnika. S tako majhno maso Venom F5 Revolution obljublja vratolomne pospeške, do stotice bo potreboval manj kot tri sekunde. Serijsko so vgrajene karbon-keramične zavore, ki zagotavljajo zavorno moč brez popuščanja ne glede na vozno okolje.

Najbolj vpadljiv del aerodinamičnega paketa je brez dvoma ogromno zadnje nastavljivo krilce iz ogljikovih vlaken, ki precej izboljša stabilnost saj lahko pri hitrosti 300 km/h ustvari 800 kilogramov potiska k tlom, pri 400 km/h pa kar 1.400 kilogramov. Zadnje krilce dopolnjujejo manjša krilca in globok difuzor za usmerjanje zraka. Sodelujejo s sprednjo strukturo z različnimi usmerjevalci zračnih tokov in prvič s strešnim zračnikom, ki motorju zagotavlja potreben hladen zrak.

Vzmetenje z dvojno prečno premo je opremljeno z nastavljivimi blažilniki, katere je mogoče s preprostim orodjem prilagoditi glede na konfiguracijo dirkaške steze ali za uporabo na cesti. Poleg tega so namestili nova kovana platišča iz lahke litine obuta v oprijemljive pnevmatike. Nazadnje je lastnikom modela Venom F5 Revolution na voljo digitalni telemetrični sistem, zmožen merjenja in prikaza časov na stezi, G sile v zavojih in podobnega. Sistem omogoča spremljanje telemetrije v realnem času, podatke pa lahko shrani za poznejšo analizo.

Revolution Coupe je tretji model v družini Venom F5, ki slovi po brezkompromisnem pospeševanju, vodljivost in nori hitrosti. Prav vsak ima sicer svojo unikatno nalogo, recimo F5 Coupe je namenjen doseganju najvišje hitrosti, krepko preko meja 400 km/h, F5 Roadster zagotavlja najbolj pristno izkušnjo z vetrom v laseh, F5 Revolution pa stremi po nepopisnih dirkaških kilometrih. Venom F5 Revolution Coupe bo svetovno premiero doživel na avtomobilski prireditvi Cavalcade Concours d’Elegance v Miamiju, zanj bo potrebno odšteti kar 2,5 milijona evrov, medtem ko bo izdelava omejena le na 24 primerkov.

Žiga Kolman
foto: Hennessey

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button