AvtomobilizemNasvetiNasveti in varnostNovice

Udrtine in praske – da iz malega ne zraste veliko

»Kratke, a sladke« na temo vzdrževanja pločevine.

V človeški naravi je, da stalno odlagamo manjše zadeve in se posvečamo tisti večjim oziroma višjim po prioriteti. Vendar to ni vedno pametno opravilo, saj se nam lahko odlaganje majhnih »težavic« čez nekaj časa obrestuje kot velik problem. Podobno je pri vzdrževanju plehnatega dela vozila, kjer je manjše udrtine, praske in zareze smiselno sanirati v kar najkrajšem možnem času. Zakaj?

1. Zaradi varnosti. Majhne površinske napake lahko skrivajo velike v sami strukturi materiala, ki je lahko izgubilo večino svoje trdnosti in vzdržljivosti.

2. Zaradi rjavenja. Nekaj dni se spremeni v mesece in ves ta čas voda in vlaga vdirata v osnovni material brez zaščite. Kovina nato oksidira kar pomeni, da imate namesto plehnatega materiala krhko strukturo.

3. Zaradi dolgoročnih poškodb barve. Majhna poškodba lahko kasneje vpliva na relativno široko območje, kjer karoserijska barva nato odstopi.

4. Zaradi nižje tržne vrednosti. Vozilo s praskami in poškodbami ima nižjo vrednost pri prodaji, poleg tega pa nakazuje na vašo neresnost pri vzdrževanju.

5. Zaradi nižje cene popravila. Popravilo praske ali zamenjava celotnega kosa pločevine je lahko finančno gledano precejšnja razlika.

Blaž Likovič
foto: NP

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button