AvtomobilizemNovice

TVR Griffith V8 in EV prihajata v letu 2024 …

… upamo, da tokrat resnično.

Britanski izdelovalec športnih in dirkalnih vozil TVR ima precej bogato zgodovino, ki sega vse 1950-ta. Žal so podjetje poleg vzponov in uspehov spremljali tudi ne ravno redki padci in menjave lastnikov, ki so vsak po svoje želeli povzdigniti znamko v ospredje.

 

V letu 2017 so na dogodku Goodwood Revival najavili prihod nove generacije športnega modela Griffith V8, ki je svoje temelje začrtal v prvi generaciji med letoma 1991 in 2002. Pred petimi leti so tako razgrnili pokrivalo in svetu predstavili svojega bodočega zastavonošo, a se je kljub leporečenju kmalu zapletlo in vozila do danes uradno še niso poslali v proizvodnjo.

Pred dnevi so Britanci prišli z novo vestjo in napovedjo, da bo Griffith V8 in njegova zgolj električna različica Griffith EV vendarle ugledal luč sveta. Po napovedih se bo to zgodilo čez približno dve leti, pri čemer pogon V8 modela vključuje Fordov atmosferski petlitrski V8 Coyote agregat, znan iz Mustanga GT. Vse skupaj naj bi nadgradili pri Cosworthu, za menjalnik pa bo poskrbel Tremec. Za relativno lahek avtomobil bo pogon s približno 490 KM poskrbel za pospeševanje do stotice v manj kot štirih sekundah.

Tehnikalij glede Griffitha EV v dopisu ni bilo. So pa širokoustni Britanci še zapisali, da želijo kmalu predstaviti tudi povsem električno limuzino in SUV-ja. Mi jim na tem mestu želimo obilo sreče in bomo zadovoljni že z napovedanim V8 modelom …

Blaž Likovič
foto: TVR

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button