AvtomobilizemNovice

Tretji Rolls Royce unikat je Arcadia Droptail

Butični brezstrešnik predstavlja po meri sestavljen raj na štirih kolesih.

O načrtih Rolls Royca, da bo izdelal štiri ultra-butične primerke z imenom Droptail smo že pisali. Gre za četvero sicer edinstvenih vozil, ki služijo kot nekakšen prikaz osupljivih zmožnosti najbolj prestižne avtomobilske znamke na svetu, četudi si bodo kakšen element vendarle tudi delili. Kaj ima torej tretje predstavljena Arcadia skupnega z že znanima modeloma Rose Noire in Amethyst in v čem se razlikuje?

Prva podobnost je zagotovo Droptail oblika, ki povezuje sicer povsem po meri prilagojen ambient vozila, nato sledijo elementi iz posebnega lesa visoke gostote, za obdelavo katerega je potrebnih več kot 8.000 ur ročnega dela. Arcadia vsebuje 233 tovrstnih elementov. Vse najprej je prilagojeno slogu in individualni estetiki naročnika. Ta je navdih črpal arhitekture rezidenc in dvorcev ter oblikovnih potez klasičnih vozil in preko specifičnih pričakovanj glede teksture, zrnatosti, barve in samega bogastva materiala vodil Rolls Royce ekipo.

Posebna zunanja bela barva vsebuje aluminijaste in steklene delce, ki poskrbijo za izdaten lesk, medtem ko vidni karoserijski deli iz karbona niso v ogljikovi barvi temveč v zopet posebni srebrni. Od kod vozilu takšna zunanja barvitost? Ta izhaja iz imena samega, ki se v grški mitologiji nanaša na raj na Zemlji.

Največja posebnost vozila je prav gotovo ekskluzivna in najbolj kompleksna Rolls Royce ura na armaturni plošči, ki so jo razvijali več kot dve leti in nato še pet mesecev sestavljali. Ura vključuje izvrsten geometrijski giljoširani vzorec iz neobdelane kovine s 119 fasetami. To je simbolično prikimavanje dediščini znamke; saj je stranka prvič videla predogled avtomobila konec leta 2023 – v letu, ko je Rolls-Royce praznoval svojo 119-letnico. Posebej oblikovana številčnica ure vključuje tudi delno polirane, delno brušene kazalce in 12 “venčkov” – ali urnih oznak – vsaka je debela le 0,1 mm. Da bi zagotovili berljivost ure, so strokovnjaki vsakemu venčku dali polnilni most in jih ročno pobarvali s kamero, ki lahko sliko poveča do 100-krat. Skratka, pri RR so uporabili metode visokega urarstva in pri tem dvignili letvico zahtev na še precej višji nivo.

Glede pogona Britanci niso izgubljali besed, saj petičnemu vozu priteče zmogljiv 6,6-litrski bi-turbo V12 agregat, ki zmore preko 500 KM. Za konec naj še dodamo, da se Arcadia Droptail nahaja v Singapurju, kjer kljub lokalnim navadam nima volana na desni strani, temveč na nam bližji levi.

Blaž Likovič
foto: RR

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button