AvtomobilizemNovice

Tretja generacija ameriške Toyote Sequoia

Onkraj Atlantika bodo lahko ljubitelji Toyote kmalu sedli za volan nove generacije velikega SUV-ja Sequoia.

Toyota z imenom mogočnega drevesa, je številnim izven severne Amerike velika neznanka, saj je zaradi prodajne omejitve praktično ne prodajajo drugje. Kot lahko že na prvi pogled opazimo, gre za velikega SUV-ja, načrtovanega ravno za konkuriranje domačim ameriškim velikanom, s tremi vrstami sedežev in zmogljivo zverino pod motornim pokrovom.

Z letošnjim letom se predstavlja nova, tretja generacije Sequoie, ki bo v tokratni izvedbi na severnoameriških tleh prevzela pomembno nalogo nadomeščanja Land Cruiserja. Če je Sequoia nekdaj šepala za znamenitim bratom, je tokrat nastopila v glavnih vlogah, zato je bila nujna obsežna preobrazba. Poleg novega videza, skladnega s prav tako novo generacijo poltovornjaka Tundra, je Sequoia doživela zmanjšanje, vendar ne pri merah.

Govorimo o pogonskem sklopu, ki je bil zaradi toka časa prisiljen iz V8 motorja presedlati na manjšo, bolj ekološko V6 enoto z dvema turbinama in hibridno pomočjo. Nov sistem je Toyota poimenovala i-FORCE MAX, v enaki obliki se je znašel tudi pod pokrovom Tundre. Skupno nov motor premore 437 KM in 790 Nm navora, v sodelovanju z 10-stopenjskim samodejnim menjalnikom in izbiro dvo- ali štirikolesnega pogona.

S pomembnimi novostmi se pohvali tudi samo podvozje, kjer bomo našli posamične obese spredaj in večtočkovno vpeto vzmetenje zadaj, na voljo bo tudi adaptivno zračno vzmetenje s samodejnim uravnavanjem višine, za lažjo vleko prikolic. Seveda je novih področij ogromno, od sveže in pričakovano moderne notranjosti, do sodobnih elektronskih pomagal ter varnostnih sistemov.

Veliko večja izbira opreme bo poskrbela za enostavnejšo personalizacijo nove Sequoie. Različica na priloženih fotografijah, odeta v supersonično rdečo karoserijsko barvo, je maksimalno založena Crapstone, a največ zanimanja bo pritegnila oprema TRD Pro, s terensko naravnanimi dodatki. Mednje spadajo zmogljivi FOX blažilniki, 6 mm debela zaščitna plošča dna vozila, zadnji diferencial z zaporo, različni programi za vožnjo po brezpotju in nadzor spusta po klancu. TRD Pro v privlačno celoto povežejo še oblikovni popravki v obliki strešnih nosilcev, očrnele maske, posebna 18-palčna platišča in športna notranjost z večjim 14-palčnim zaslonom.

Žiga Kolman
foto: Toyota

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button