AvtomobilizemNovice

Toyotin nov hibridni Le Mans dirkalnik, sledi tudi cestna izvedenka

Predstavlja se prvi član nove hiperšportne kategorije vztrajnostnega prvenstva.

Po letu in pol napornega razvoja novega Le Mans dirkalnika po spremenjenjih pravilih, je luč sveta ugledal Toyotin bojevnik za leto 2021. In če na hitro preletimo čez podatke, deluje novi GR010 v primerjavi s starim zmagovalnim TS050 Hybrid bolidom kot korak nazaj. Kljub vgradnji večjega 3,5-litrskega twin-turbo V6 motorja, namesto 2,4-litrske enote, je GR010 precej nazadoval v zmogljivosti. Dirkalnik je tudi nekoliko daljši in širši, nič kaj mu ne pomaga dodatnih 162 kilogramov mase. Po Toyotinih meritvah z enim krogom okoli steze Circuit de la Sarthe opravi 10 sekund počasneje.

Ne deluje kot napredek, vendar se stvari nekoliko obrnejo. Nova kategorija Le Mans Hypercar je bila ustvarjena z namenom zmanjšanja porabe vrtoglavih zneskov s strani močnih ekip, za razvoj kompleksnih ultra-hibridov. Izdelava novih avtomobilov je enostavnejša, cenejša, konkurenčnejša, poleg tega bodo obrodili cestno legalne izvedenke. V Toyotinem primeru bomo še letos na razstavnih salonih videli GR010 z registrskimi tablicami.

Toyotin nov dirkalnik bo poganjal napreden hibridni sistem, zadnja os bo moč pridobivala iz bencinskega motorja, sprednji kolesi pa iz elektromotorja z 272 KM. Ker oba pogonska sklopa ne smeta proizvesti več kot 680 KM, bo inteligentna enota za nadzor motorja nenehno spremljala in razporejala podajanje moči. Več dela bo tako opravljala elektronika, voznik pa se bo lahko posvetil zmagovanju. Kot zanimivost so morali Toyotini inženirji na novo razviti »staromodne« hidravlične zavore, saj na zadnji osi ni več dovoljenja uporaba regenerativnega zaviranja.

Izjemen dirkalnik ne pomeni nič brez izkušenih in pogumnih mojstrov, ki sedejo za volan. Za letošnjo sezono je Toyota izbrala šest odličnih dirkačev. Avtomobil s številko 7 bodo do ponovne osvojitve prvenstva v vztrajnostnem prvenstvu WEC poskušali popeljati trenutni prvaki Mike Conway, Kamui Kobayashi in José María López, po robu se jim bodo postavili Sébastian Buemi, Kazuki Nakajima ter Brandon Hartley v avtu številka 8.

Nekoliko podrobneje o delovanju hibridnega pogona si lahko preberete TUKAJ, ko smo poročali o Peugeojevem hiperšportniku, ki bo Toyoti konkuriral v sezoni 2022.

Žiga Kolman
foto: Toyota

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button