AvtomobilizemNovice

Toyotin 7-sedežnik bo Highlander

Novi 7-sedežni Highlander dopolnjuje paleto športnih terencev znamke Toyota na evropskem trgu.

Highlander, ki je na voljo izključno s hibridnim pogonskim sklopom, dopolnjuje linijo športnih terencev znamke Toyota, v kateri so že RAV4 v segmentu D, C-HR v segmentu C in prihajajoči Yaris Cross v segmentu B.

Highlander je zasnovan na platformi TNGA-K, ki omogoča prostorno potniško kabino in manjšo porabo goriva. Vsebuje vse prednosti, s katerimi se ponašajo športni terenci znamke Toyota. V potniški kabini je na voljo sedem sedežev, medtem ko v dolžino meri 4966 mm, širok je1930 mm in 1755 mm. Njegova medosna razdalja znaša 2850 mm. Novi Highlander je na voljo v osmih barvah, med katerimi je tudi povsem nova barva Moondust, ki s svojim dvoslojnim nanosom dodatno poudarja svoj kovinski videz.

Nadzorna plošča je zasnovana okoli 12,3-palčnega osrednjega multimedijskega zaslona. Njegova zasnova, ki se subtilno prepleta z nadzorno ploščo, ustvarja vtis dodatne širine. Premijski vtis še dopolnjuje 7-palčni voznikov zaslon. Na 12,3-palčnem osrednjem multimedijskem zaslonu so na voljo navigacija in povezavi Apple CarPlay in Android Auto. Na voljo so tudi 3-področna klimatska naprava, ogrevani in prezračevani sprednji in zadnji sedeži, projekcijski zaslon, 1200-vatni avdiosistem JBL z 11 zvočniki, površina za brezžično polnjenje mobilnih naprav in digitalno vzvratno ogledalo, ki projicira dogajanje za vozilom, na da bi mu pogled zastirali potniki, ki sedijo v zadnjih dveh vrstah.

Prtljažni prostor omogoča prostoročno odpiranje in zapiranje. Ima 332 litrov prostornine, v 7-sedežni konfiguraciji pa je pod tlemi na voljo še dodatnih 27 litrov. Če so zloženi vsi sedeži druge in tretje vrste, se prostornina poveča na 1909 litrov. Višji paketi opreme ponujajo 20-palčna lita platišča, kovinske podložne plošče, strešne sani, projekcijske luči LED s sistemom za visokotlačno čiščenje, električno odpiranje prtljažnih vrat, modro ambientalno osvetlitev, usnjene sedeže, električno nastavljive sprednje sedeže z ogrevanjem in spominsko funkcijo, prestavne ročice ob volanskem obroču, sistem za zaznavanje prečnega prometa in monitor BGM.

Highlander je opremljen s hibridnim pogonskim sklopom četrte generacije, ki združuje 2,5-litrski bencinski motor Atkinsonovega cikla Hybrid Dynamic Force ter sprednji in zadnji elektromotor s pametnim štirikolesnim pogonom AWD-i. Opremljen je tudi z zmogljivo nikel-metalno hibridno baterijo, ki je nameščena pod drugo sedežno vrsto. Highlander lahko jadra na električni pogon do hitrosti 125 km/h, poleg tega pa lahko vleče do dve toni težko prikolico. Skupna sistemska moč vozila znaša 248 KM. Highlander Hybrid od 0 do100 km/h pospeši v 8,3 sekunde, njegova najvišja hitrost pa znaša 180 km/h. Poraba goriva po ciklu WLTP znaša 6,6 l/100 km, emisije CO2 pa 149 g/km.

Novi Highlander Hybrid ima novi električni štirikolesni pogon AWD-i (All-Wheel Drive-intelligent) brez mehanske povezave med osema, ki pa ima na zadnji osi nameščen elektromotor za prenos maksimalnega navora na zadnja kolesa. Zadnji elektromotor ponuja 121 Nm navora in je sposoben dobaviti 1300 Nm vlečne sile na zadnja kolesa. Razporeditev navora med sprednjimi in zadnjimi kolesi se giblje med 100:0 do 20:80, odvisno od voznih razmer. Razmerje navora med sprednjimi in zadnjimi kolesi je prikazano tudi na voznikovem zaslonu.

Rudi Leskovec
foto: Toyota

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button