AvtomobilizemNovice

Toyota Yaris GRMN

Japonci so pripravili ultimativno reli izkušnjo za slehrnega Zemljana … a z zvezdico …

Že “osnovna” različica Toyote Yaris GR ponuja vstopnico v svet relija. Ko je pred leti ugledal luč sveta Yaris GR, so si bili številni dirkači složni, da gre za najboljšo civilno različico pravega dirkalnika. In pregovor, kuj železo dokler je vroče, so očitno osvojili tudi na daljnem vzhodu.

Tokrat so Japonci pripravili še bolj špartansko in še bolj nabrito različico, ki sedaj nosi naziv GRMN. Pod pokrovom motorja še vedno brni 1,6-litrski trivaljnik, ki zmore 260 KM. Sama moč je ostala nespremenjena, so pa povečali najvišji navor, ki sedaj znaša 390 NM, kar pomeni prirastek 30 Nm. Dodatno so izboljšali menjalnik, ki se sedaj ponaša s krajšo 1. in 4. prestavo, kar naj bi pripomoglo k bolj prvinski reli izkušnji.

V kolikor vas je Yaris GRMN navdušil, imejte v mislih, da gre tokrat za dvosedežnika, Zadnjo klop je nadomestila prečna cev, ki še dodatno izboljša togost vozila, z odstranjevanjem druge vrste pa so pri Toyoti privarčevali 20 kilogramov. GRMN-ju so namestili Bilsteinove blažilnike in ga za 10 milimetrov bolj prbližali k tlom, obuli pa v 18-palčna BBS platišča.

Vas je Yaris Gazoo Racing Masters of Nurburgring navdušil? Brez skrbi, nas tudi! A zvezdica v podnaslovu tiči v naslednjem. Prva težava. Naredili bodo le 500 primerkov. Druga težava. GRMN-ja bodo prodajali le na Japonskem. Tretja težava. Kupci bodo prišli do GRMN-ja preko žreba. In četrta, ki za nekatere je težava, spet za druge pač ne. Osnovna različica vas bo olajšala za zajetnih 56 tisočakov, v kolikor se boste odločili za dirkaški ali pa reli paket, no, potem pričakujte ceno pri 65.000 evrih …

Boštjan Praprotnik
foto: Toyota

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button