AvtomobilizemNovice

Toyota Supra z edinstvenim desetvaljnikom

Profesionalni mojster drsenja, Ryan Tuerck, se predstavlja z novim drift projektom.

Profesionalni uničevalec pnevmatik in tekmovalec v prvenstvu Formula Drift, Ryan Tuerck, predstavlja svojo najnovejšo dirkaško stvaritev – Toyoto Supro z mogočnim V10 motorjem. Formula Supra, tako so poimenovali novo pošast, je že druga njegova posebna umetnina, številni se še dobro spomnite prejšnjega projekta, ki je združil Toyoto GT86 in V8 iz osrčja Ferrarija 458.

V drugo so vse skupaj dvignili še eno raven višje in po enoletnem razvijanju, novo A90-generacijo Supre opremili z vrhunskim 4-litrskim Judd V10 motorjem. Gre za atmosfersko enoto, ki je poganjala mnoge zmagovalne dirkalnike v zgodovini.

Pod pokrovom Supre je v čisto neokrnjeni obliki, zato proizvede zavidljivih 750 konjskih moči in fantastično simfonijo. Če bi radi podrobneje spremljali nastanek tega projekta in izvedeli več o samem pogonskem sklopu, je na Tuerckovem Youtube kanalu dokumentiran celoten proces. Sicer zaradi kratkega hoda Judd desetvaljnik svojo moč razvije praktično šele po 7.000 vrtljajih na minuto, zvrti pa se vse do 11.000 vrtljajev, kar posledično pomeni zvočno spremljavo kot pri bolidu Formule 1.

Za lažjo predstavo lahko kliknete spodnjo povezavo do posnetka testa na valjih. Sam motor je za svoje sposobnosti s 145 kilogrami tudi precej lahek in z višino 60 centimetrov zelo kompakten. V primeru Formule Supra je povezan s šeststopenjskim sekvenčnim menjalnikom in zadnjima kolesoma za prihajajoče pohode uničevanja pnevmatik.

Poleg vgradnje takšnega pošastnega motorja so skoraj v celoti spremenili serijsko Supro, sedaj z ogromno motošportnimi elementi, od varnostne kletke, dirkaških sedežev, do popolne karbonske karoserije in še več. Tuerck ima za svojega novega konjička številne načrte, najprej absolutno pričakovano driftanje, a v prihodnje so na vidiku še časovne preizkušnje »time attack« in celo gorske hitrostne dirke.

Žiga Kolman
foto: YT

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button