AvtomobilizemNovice

Toyota s pilotno vgradnjo trivaljnika iz GR Yarisa v GR86

Manjši, a bolj navit – ali bo kdaj serijski?

Toyotin športni odsek Gazoo Racing ali krajše GR očitno rad eksperimentira. Na podlagi komentarjev voznikov njihove Toyote GR86 so v naslednico GT86 vgradili večji in s tem tudi zmogljivejši agregat.

Dvolitrskega atmosferca je zamenjal 2,4-litrski motor, v obeh primerih s štirimi valji. Tokrat so avstralski kolegi poročali, da so Toyotini inženirji iz GR Yarisa, kjer domuje 1,6-litrski prisilno polnjeni trivaljnik z 272 KM, le-tega pilotno presadili v model GR86. Kaj to pomeni za naprej?

Dotični turbo agregat s tovarniško oznako G16E-GTS je v določenih primerih navit vse do 500 »konjičev« in tako nudi precej širok nabor nastavitev za tekmovalne karavane, vendar pro Gazoo Racing mirijo. Pilotni projekt se odvija z namenom razvoja sintetičnih pogonskih goriv, katera naj bi klasična fosilna izpodrinila v tekmovalnih krogih. Nadalje je šef GR-ja Naoyuki Sakamoto dodal, da bodo 1,6-litrski agregat vgradili v GR86 tudi za domač japonski vzdržljivostni segment Super Taikyu, kjer se v različnih razredih merijo pretežno dirkalniki z domačim poreklom.

Blaž Likovič
foto: Toyota

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button