AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Toyota pričenja s proizvodnjo 5. generacije hibridov

Najnovejša generacija hibridno-električne tehnologije znamke Toyota bo vgrajena v novo Corollo.

Toyota napoveduje začetek proizvodnje peto generacije hibridnega pogonskega sistema, s katero bodo opremljali novo Corollo. Najnovejše nizkoemisijske pogonske sklope bodo izdelovali v tovarnah znamke Toyota na Poljskem (TMMP), v Veliki Britaniji (TMUK) in Turčiji (TMMT). Že pred začetkom proizvodnje hibridnih motorjev in menjalnikov pete generacije je bilo posodobljenih sedem proizvodnih linij. V ta namen so pri TME v tovarno na Poljskem vložili 77 milijonov evrov, v tovarno v Veliki Britaniji pa 544.000 evrov.

V tovarni TMMP proizvajajo hibridne električne menjalnike, vključno z generatorjem MG1 in pogonskim elektromotorjem MG2, ki predstavljata pomembna sestavna dela hibridnega pogonskega sklopa. Menjalniki bodo skupaj z novim 1,8-litrskim bencinskim motorjem, proizvedenim v tovarni TMUK, sestavljali 5. generacijo hibridnega električnega pogonskega sklopa.

Peto generacijo hibridne tehnologije znamke Toyota odlikujejo lažji, bolj kompaktni in bolj zmogljivi elektromotorji. Te izboljšave povečujejo razmerje električnega pogona v hibridnem sistemu. Zaradi izboljšanih kalibracij motorja ima vozilo večjo moč, boljšo splošno zmogljivost in bolj navdušujoče vozne lastnosti, posledično pa so nižje tudi emisije CO 2 in poraba goriva. Skupna moč hibridnega pogonskega sistema z 1,8-litrskim motorjem znaša 140 konjskih moči, kar za 1,7 sekunde skrajšuje čas pospeška od 0 do 100 km/h, ki po novem znaša 9,2 sekunde.

Nova, 5. generacija hibridnega električnega pogonskega sklopa nadomešča sisteme 4. generacije, ki so jih od leta 2016 proizvajali v tovarni TMUK in od leta 2018 tudi v tovarni TMMP. V tem času so pri TME pospešili svoje naložbe v hibridno tehnologijo in v zadnjih štirih letih se je delež elektrificiranih vozil znotraj evropske prodaje znamke Toyota s 30 odstotkov povečal na 66 odstotkov.

Rudi Leskovec
foto: caranduser.com

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button